Halloween – sådan laver du et uhyggeligt hoved af græskar fra haven

Så er Halloween over os, og det er tid til at finde græskarrene frem, og lave sjove græskarhoveder. Se hvordan du laver et halloween græskar.

Græskar hoved til halloweenDet er igen blevet tid til halloween, en højtid som vi så småt er ved at tage til os, efter amerikansk inspiration.

Og til halloween hører der sig græskar. Masser af græskar, som skal skæres ud til græskarlygter, der ligner uhyggelige eller sjove ansigter.

Har du stadig græskar i drivhus eller have, er det derfor tiden til at tage dem ind nu, og gøre dem klar til halloween. Har du ikke selv græskar, kan du jo bare tage en tur til det lokale supermarked. De bugner alle med græskar i forskellige størrelser i disse dage.

Børn elsker at lave græskarhoveder

En af de væsentligste grunde til at vi har taget halloween til os, er at børnene elsker det. At lave græskarhoveder er en aktivitet for hele familien, og både store og små børn kan være med.

De mindre børn kan være med til at tegne og bestemme hvordan græskarret skal se ud, og så kan de voksne jo skære græskarret ud, så halloween ikke ender som en blodig tid!

Hvilke græskar skal du bruge?

De fleste typer græskar kan anvendes, men rigtige halloween græskar er store og orange. Det er også dem du finder i butikkerne nu. De er typisk af arten cucurbita pepo. Men har du andre typer græskar i din egen have, vil de normalt fint kunne anvendes.

Jo større jo bedre, så der er plads til at du kan stille fyrfadslys i bunden af græskarret, uden at du futter det hele af.

Du skal desuden være opmærksom på at græskarret helst skal have en nogenlunde flad bund, så det står bedre og mere stabilt.

Sådan laver du et halloween græskar

Halloween græskar lygteStart med at skære toppen af græskarret, som herefter fungerer som låg på græskarlygten. Skær et par centimeter fra kanten fx et lige eller zigzag mønster. Herefter skal indmaden tages ud af græskarret. Skrab det ud med en stor ske, eksempelvis en suppeske, og læg kødet op i en skål.

Skrab herefter det indvendige græskar fri for trevler og kærner, så du får en nogenlunde ren overflade. Sørg desuden for at skrabe bunden, så den er nogenlunde plan. Fyrfadslysene skal stå på bunden, så det er vigtigt at de står rimeligt plant.

Herefter er det blevet tid til at lave selve ansigtet. Tag en blyant eller en tusch, og tegn ansigtet som I ønsker det skal se ud. Her er det kun fantasien der sætter grænser. I kan lave en trold, heks,et monster, en smiley eller noget helt andet. Tegn øjne, næse og mund, og munden eventuelt fyldt med hugtænder.

Skær nu efter stregerne, så øjne, mund osv bliver som huller, som lyset kan skinne ud af. Når I er tilfredse med græskarhovedet, sættes toppen på igen og I er nu færdige. Vær opmærksom på at græskarret kan mugne, hvis det skal stå lang tid. I kan eventuelt pensle græskarret indvendig med atamon, så vil det holde længere.

Slutteligt sættes et tændt fyrfadslys ind i græskarret, og I har nu en flot græskarlygte i bedste amerikanske halloween stil.

Få flere idéer til halloween pynt med græskar her.

Brug indmaden fra græskarret

I stedet for at smide indmaden fra græskarret ud, kan I anvende dette til at spise. Kernerne kan eks. steges og saltes, så de bliver dejligt sprøde. De er gode som snacks.

Kødet kan anvendes til græskarsuppe, græskartærte eller den traditionelle amerikanske pumpkin pie.

Lækre jordbær/rabarber muffins med friskplukkede rabarber fra haven

Opskrift på jordbær / rabarbar muffinsFriske jordbær og rabarbar smager skønt, og fungerer rigtigt godt i kager og som desserter. Se en opskrift på lækre jordbær/rabarber muffins.

Har du friske jordbær og rabarber i haven, har du grundingredienserne til at skabe mirakler i køkkenet. Jordbær og rabarber mixet, smager nemlig udsøgt, og fungerer rigtigt godt i kager, desserter, marmelade, grød, saft og meget mere.

En af de lækre ting du kan trylle frem, er jordbær/rabarber muffins. De vil gøre lykke ved ethvert kaffebord. Desuden er de nemme og hurtige at lave.

Opskriften herunder giver cirka 10-12 muffins.

Ingredienser:

100g margarine
3/4 dl mælk
2 æg
1,5 dl sukker*
1-2 tsk vanillesukker*
1 tsk bagepulver
2,5 dl hvedemel
1,5 spsk. kartoffelmel
2 dl friske jordbær
3 dl rabarber

* Indholdet af sukker kan øges/mindskes en smule alt afhængig af hvor syrlige rabarberne er.

Fremgangsmåde:

  1. Smelt margarine i en kasserolle og tilsæt mælken. Margarine og mælken varmes op, men må ikke bringes i kog.
  2. Pisk æg og sukker sammen i en skål.
  3. Bland mel, kartoffelmel, sukker og vanille sammen i en anden skål.
  4. Bland roligt det opvarmede margarine/mælk og melblandingen ned i den piskede ægblanding.
  5. Jordbær og rabarbar skæres ud i tern og blandes sammen med dejen.
  6. Lad dejen hvile lidt.
  7. Dejen hældes herefter i muffinforme, og bages ved ca. 225 grader i 10-12 minutter.