Få flere fugle i haven med fuglekasser

Fugle er naturlige gæster i en have, og skaber både liv og hygge i haven. Vil du gerne have fugle i haven, kan du sætte fuglekasser op, så fuglene kan yngle i haven.

Fuglekasser / redekasser er fantastiske til at lokke fuglene til at slå sig ned i din have. De udgør en nem og bekvem måde, for fuglene, at få et godt hjem til deres unger, som er beskyttet mod både vejr og rovdyr/rovfugle.

Du kan hurtigt få sat fuglehuse op, hvis du går ud og køber et færdigt fuglehus. Det fås i alle byggemarkeder og større varehuse. Ind i mellem også i den lokale købmand. Her finder du modeller til priser på alt fra 50,- til flere hundrede kroner.

Har du overskudstræ derhjemme, kan du også sagtens bygge en redekasse selv. Du skal egentligt bare bygge en kasse af træ. så er du godt i gang. Du kan dog med fordel lave taget skråt, så regnvand løber af kassen. Så holder fuglekassen længere, og forgår ikke så hurtigt. Du kan yderligere forlænge fuglekassens levetid, ved at give den en gang træbeskyttelse eller træmaling. En stump tagbak eller blik på taget af fuglehuset, kan også gøre underværker for holdbarheden.

Lav en flot redekasse med ungerne
Involvér dine børn i processen med at lave fuglehuset. Laver du det selv, eller køber et færdigt fuglehus eller samlesæt, kan I nemt selv dekorere, male og udsmykke fuglehuset lige som I vil. Det plejer at være et sikker hit hos børn. Og så pynter det med et flot fuglehus i haven i stedet for et ensfarvet brun fuglehus.

Jeg har selv købt både fuglehuse og insekthoteller hos cchobby.dk. Så kom vi super nemt i gang med fuglehusene.

En ny sneglesæson står for døren

Den nye havesæson er skudt i gang, og snart følger drivhuset trop. De første spande med kartofler er sat ud og rabarberne vokser stødt. Den milde start på året har sat gang i spiringen, og det hele tegner lyst og grønt.

Der er dog lige et men. Den milde og fugtige start på året betyder formentligt også at vi får masser af dræbersnegle senere på året. De små snegle vil snart begynde at spise sig store, og vi vil herefter begynde at støde på dem i både have og drivhus. Nogle af os selvfølgelig.

Personligt bor jeg tæt på skov, og her sendes der som regel en flok af dræbersnegle ud mod vores haver hvert år. Der er masser af snegle, og fra midt på foråret til sidst på efteråret, er det nødvendigt at bekæmpe dem, så de ikke går på rov i køkenhave, prydhave og drivhus.

Jeg sørger selv for at samle og aflive alle de dræbersnegle jeg støder på, og bekæmper løbende med Ferramol sneglegift i drivhuset. Jeg bruger Ferramol sneglegift, som jeg drysser ud mellem mine kapilærkasser. Det ser ud til at holde dem stangen, og de sidste par år har jeg kun taget en håndfuld snegle i drivhuset. Jeg starter allerede med at drysse gift ud, når drivhuset er klart, og fortsætter hele sæsonen, til drivhuset lukkes ned sidst på efteråret.

I haven er det lidt vanskeligere. Men hyppig indsamling, sneglefælder og indsamling af æg sidst på året, hjælper til med at holde antallet på et acceptabelt niveau.

Her kan du læse mere om dræbersnegle bekæmpelse i din have.

Fuchsia i haven og på terrassen

Fuchsia er en yders populær prydplante i de danske haver. Fuchsia er en flot plante der giver masser af blomster hele sommeren. Den fås i et utal af sorter og krydsninger, som giver mulig for mange farver i haven eller på terrassen.

Planterne er meget fleksible, og kan bruges på flere måder. Det kunne være i krukker, som hængeplanter på terrassen, opstammet, espalier eller som buske eller træer.

Fuchsia er en flerårig plante, men de fleste fuchsiaplanter kan ikke tåle frost, og vil derfor kræve vinteropbevaring, for at kunne klare sig flere år.

Sådan dyrker du fuchsia i haven

Da fuchsia findes i så mange varianter, kan du finde en fuchsia-art der passer til præcis din have. Nogle arter har det bedst med halvskygge, mens andre trives bedst i fuld sol.

De fleste vil nok have deres fuchsia i krukker eller plantekummer, da det så er nemmest at tage dem ind om vinteren. Men der er ikke noget i vejen for at plante fuchsia direkte i jorden.

Undgå udtørring

Det er vigtigt at du vander løbende hele sommeren. Undgå at dine fuchsia udtørrer, og giv dem vand, ofte gerne hver dag, for at opnå de sundest mulige planter. Det er værd at nævne at fuchsia heller ikke tåler at være gennemvåde.

Fjern visne blomster

Sørg for at fjerne visne blomster fra dine planter. Det vil holde blomstringen i gang, og du vil få de flotteste fuchsia.

Knib fuchsiaen og få flere blomster

Når vækstsæsonen er i gang, kan du overveje at knibe din fuchsia. Ved at knibe den, får du to blomster i stedet for een blomst på knibestedet. Sørg for at knibe planten efter 2-3 blade, for a få det bedste resultat.

Køb fuchsia eller lav dem selv

Fuchsia kan købes på alle planteskoler og havecentre. Udvalget varierer meget, så hvis du går efter specielle sorter, skal du nok et smut forbi planteskolen.

En anden måde at få nye fuchsia på er at lave dem selv ud fra stiklinger af eksisterende planter. Fuchsia er nemme at få til at gro fra stiklinger, og kræver kun lidt ekstra pleje i begyndelsen.

Klip en stikling med 2-3 blade af, og sæt den i potte med plantejord. Sørg for at jorden er fugtig og lav en overdækning med eks. klar plast. Sæt potten lunt og lyst, dog uden at stå direkte i sol. Overdækningen beholder du på den første uges tid eller to. Når planten vokser sig større, er det nødvendigt at ompotte den til en større potte, så rødderne får plads til a udvikle sig.

Vinteropbevaring af fuchsia

De fleste fuchsiaplanter kræver frostfri opbevaring, for at kunne klare sig gennem en dansk vinter. Planterne kan opbevares i drivhuset, hvis dette er frostsikkert hele vinteren. Ellers er en udestue et glimrende sted til vinteropbevaring af fuchsia.

En kælder eller et andet mørkt rum, kan også bruges til overvintring, hvis temperaturen her er omkring 5-10 grader. Overvejer du mør opbevaring, bør du fjerne bladene på fuchsiaen, inden du sætter den i hi.

For alle typer vinteropbevaring gælder det, at du ikke må vande planterne ret meget. De må ikke udtørre helt, men skal kun have vand nok til at de ikke dør.

Inspiration til fuchsier i haven

Herunder har jeg skudt et par fotos af flotte fuchsier. Det er bare et par enkelte af de mange muligheder for en flot fuchsia i haven.

Fuchsia blomster
Close-up af fuchsia blomster

Fuchsia i haven
Fuchsia i haven

Havens Dag 2012 – Søndag d. 9. September fejres haven

Søndag d. 9. September 2012 er Havens Dag. Havens Dag er en årlig tradition, som er skabt af Danske Havecentre og Danske Planteskoler. Traditionen blev indført i 1991, og har været fejret lige siden.

Havens Dag finder sted d. 2 søndag i september, og landet rundt markeret dagen med åbent hus og specialarrangementer hos landets havecentre og planteskoler.

Her vil du kunne finde inspiration, se udstillinger, få gode råd, og selvfølgelig købe alverdens planter, træer og buske til haven. Ofte vil du finde masser af gode tilbud på Havens Dag.

Dagen byder typisk på en række aktiviteter for børnene, som normalt lokker masser af besøgende til. I år byder vores lokale planteskole bl.a. på demonstration af biavlere. 

Hvad der sker hos din lokale planteskole, kan du se på deres hjemmeside.

Mælkebøttefjerner – sådan fjerner du let mælkebøtter i din have

MælkebøtterKender du ligesom mig til det at have mælkebøtter i din græsplæne? Frygt ikke, der findes et genialt redskab på markedet, som kan hjælpe dig med at fjerne mælkebøtterne, nemt og effektivt – uden at bruge gift.

Tidligere bestod min mælkebøttebekæmpelse af et lille gaffellignende redskab, som kunne bruges til at tage mælkebøtterne op af jorden med. Men det var lig med at man skulle kravle rundt på jorden, og var både besværligt og lig med en øm ryg.

Sidste år fandt jeg dog heldigvis en genial løsning på problemet. En såkaldt mælkebøttefjerner, som er et redskab der gør at du kan stå op og fjerne mælkebøtterne.
Fiskars mælkebøttefjerner
Det er pludseligt blevet lynhurtigt at fjerne mælkebøtterne, og mælkebøttefjerneren er effektiv til at fjerne hele mælkebøtten inkl. den ofte lange rod, så du slipper for at den samme mælkebøtte kommer igen senere.

En mælkebøttefjerner er et billigt redskab

Prisen for mælkebøttefjerneren er meget overskueligt. Typisk står de i omegnen af 200-250 kr, og fås i de fleste byggemarkeder og havecentre. Jeg har en Fiskars mælkebøttefjerner, men der er flere af de konkurrerende mærker, som tilbyder lignende redskaber.

Fiskars tilbyder også en udvidet udgave med teleskopskaft, så det er nemt at indstille højden på mælkebøttefjerneren.

Sådan fjerner du mælkebøtterne

Det er super simpelt at fjerne mælkebøtterne med min Fiskars mælkebøttefjerner.

Fjern mælkebøtter - step 1 Start med at sætte tænderne på redskabet ned over mælkebøtten, så centrum af mælkebøtten er i midten af de fire tænder.
Fjern mælkebøtter - step 2 Herefter skubber du mælkebøttefjerneren ned, og træder på fodstykket, så tænderne kommer helt ned i jorden.
Fjern mælkebøtter - step 3 Nu trækker du i toppen af mælkebøttefjerneren, og kan så tippe den så den hiver mælkebøtten op af jorden.
Fjern mælkebøtter - step 4 Sidst hiver du bare i håndtaget midt på den, så slipper tænderne mælkebøtten igen, og du er nu klar til den næste mælkebøtte.

Det eneste spor der efterlades er et lille hul i græsplænen, hvor mælkebøtten sad før.

Mælkebøtte med rod Det er intet mindre end genialt, og bør være et standard redskab i enhver haveejers skur. Aldrig har det været nemmere at fjerne mælkebøtter og deres ofte lange rødder.

Køb mælkebøttefjerner på nettet

Herunder finder du et par priseksempler på mælkebøttefjernere. De kan købes online.

Mos i græsplænen – sådan får du bugt med mosset

Kæmper du også med mos i din græsplæne, så frygt ikke. Der er flere måder du kan bekæmpe og få bugt med mos i græsplænen på.

Mos i græsplænen er en af havejernes store fjender. Får mosset først lov til at tage overhånd, kan det skæmme plænens udseende. Det er dejligt blødt ja, men det er nu pænere med flot grønt græs.

Der findes heldigvis flere måder til at bekæmpe mos i plænen.

Hjælp græsset i kampen mod mosset

Når du vil bekæmpe mosset i din græsplæne, er det vigtige at du giver græsset de bedste betingelser i kampen mod mosset.

Græs har brug for sol og luft, og vil du have en flot græsplæne skal plænen helst ikke være i skygge i størsteparten af dagen. Mosset elsker til gengæld den fugtige skygge, og en skyggefuld græsplæne er næsten garanti for mos.

Har du derfor overflødige buske og træer, som giver unødig skygge, kan du overveje at fjerne dem, så græsset får mere sol og lys i løbet af dagen.

Græsset har også brug for luft, for at kunne gro optimalt. Du skal derfor sørge for at rødderne får bedre ventilation. Det kan du gøre ved at lave huller i græsplænen med en greb. Stik greben ned i jorden og vrik den lidt frem og tilbage, og så fremdeles. Men det er et tidskrævende arbejde, med en stor græsplæne. Et alternativ til den manuelle måde er at bruge en vertikalskærer. Den er designet til formålet, og vil laver ridser og fuger i plæne og jord, når du kører maskinen hen over din plæne.

Lader du græsset gro så græsplænen bliver lidt langhåret, vil græsset bedre kunne kæmpe mod mosset. I efteråret når græssæsonen slutter, vokser mosset stadig lidt videre. Sørg derfor for at græsset er lidt langt til sidst, så det hjælper dig i kampen mos mosset.

I det hele taget har græsset kun godt af at være lidt langt, så med mindre du skal spille golf i baghaven, så lad det gro lidt længere end ellers.

Giv din græsplæne næring

Græsplænen har godt af at få næring tilført, så giv gerne plænen gødning i starten af vækstsæsonen, typisk primo april.

Ind imellem har græsset også godt af at få en gang kalk. Den tilførte næring får græsset til at gro bedre, og det står dermed bedre rustet i kampen mod mos.

Fjern mosset

Jo mindre mos, jo bedre gro græsset, så du bør fjerne noget af mosset fra planen, så græsset kan gro ordentligt. Du kan vælge at fjerne mosset pr. håndkraft ved at bruge en rive eller en speciel mosrive.

Du kan også bruge en mosfjerner eller plænelufter, som er en maskine du kører hen over græsset, og rykker mosset op via små metalstænger.

Den mest effektive er nok en vertikalskærer, som virkeligt tager fat. Den går hårdt til værks, og rykker mosset op. Den er dog også effektiv på græsset, hvorfor plænen kan se lidt medtaget ud bagefter. Men i løbet af lidt tid ser den dog hurtigt fin ud igen, nu med meget bedre chancer for at slippe af med mosset.

Jeg hælder selv mest til brugen af vertikalskærer og plænelufter. De er effektive, og du kan købe eller leje en kombimaskine for forholdsvist få penge.

Forårsfornemmelser i rabarberbedet

Skønt som foråret for alvor er ved at melde sit komme. Og rabarberbedet er ingen undtagelse. De fineste små lyserøde planter er begyndt at skyde op gennem jorden, med lovning om at vi kommer tættere på en periode med rabarbertærter, rabarberkager, rabarbersaft og hvad man nu ellers finder på at bruge dem til.

Skønt!

Rabarber er nemme at dyrke

De velsmagende rabarber er heldigvis nemme at dyrke. Du kan se her hvordan du dyrker rabarber i haven.

Vi har faktisk kun 2 rabarberplanter i haven, men de leverer til gengæld rigeligt med rabarber til vores lille familie. Stående på hvert hjørne af forsiden til drivhuset, ser vi dem hver gang vi skal ind i drivhuset. De flotte røde stængler der bærer de store kraftige grønne plade.

Og planterne er store og flotte. De stammer faktisk oprindeligt fra den samme store rabarberplante, som jeg for 4-5 år siden gav en spade ned gennem midten. Det gav de to fine rabarber vi har nu. Den ene endda så stor så den fik en tur med spaden igen. Med det resultat at vires naboer nu også har velsmagende rabarber i deres have.

Det viser lidt hvor nemt det er. Rabarber er en hårdfør plante, som du nemt kan dele op, og få til at gro fint videre.

Herunder ses et par billeder af de små skud på vores rabarberplanter.

Forår i rabarberbedet Røde rabarberblade i rabarberbedet Rabarberne er vågnet efter vinteren

Halloween – sådan laver du et uhyggeligt hoved af græskar fra haven

Så er Halloween over os, og det er tid til at finde græskarrene frem, og lave sjove græskarhoveder. Se hvordan du laver et halloween græskar.

Græskar hoved til halloweenDet er igen blevet tid til halloween, en højtid som vi så småt er ved at tage til os, efter amerikansk inspiration.

Og til halloween hører der sig græskar. Masser af græskar, som skal skæres ud til græskarlygter, der ligner uhyggelige eller sjove ansigter.

Har du stadig græskar i drivhus eller have, er det derfor tiden til at tage dem ind nu, og gøre dem klar til halloween. Har du ikke selv græskar, kan du jo bare tage en tur til det lokale supermarked. De bugner alle med græskar i forskellige størrelser i disse dage.

Børn elsker at lave græskarhoveder

En af de væsentligste grunde til at vi har taget halloween til os, er at børnene elsker det. At lave græskarhoveder er en aktivitet for hele familien, og både store og små børn kan være med.

De mindre børn kan være med til at tegne og bestemme hvordan græskarret skal se ud, og så kan de voksne jo skære græskarret ud, så halloween ikke ender som en blodig tid!

Hvilke græskar skal du bruge?

De fleste typer græskar kan anvendes, men rigtige halloween græskar er store og orange. Det er også dem du finder i butikkerne nu. De er typisk af arten cucurbita pepo. Men har du andre typer græskar i din egen have, vil de normalt fint kunne anvendes.

Jo større jo bedre, så der er plads til at du kan stille fyrfadslys i bunden af græskarret, uden at du futter det hele af.

Du skal desuden være opmærksom på at græskarret helst skal have en nogenlunde flad bund, så det står bedre og mere stabilt.

Sådan laver du et halloween græskar

Halloween græskar lygteStart med at skære toppen af græskarret, som herefter fungerer som låg på græskarlygten. Skær et par centimeter fra kanten fx et lige eller zigzag mønster. Herefter skal indmaden tages ud af græskarret. Skrab det ud med en stor ske, eksempelvis en suppeske, og læg kødet op i en skål.

Skrab herefter det indvendige græskar fri for trevler og kærner, så du får en nogenlunde ren overflade. Sørg desuden for at skrabe bunden, så den er nogenlunde plan. Fyrfadslysene skal stå på bunden, så det er vigtigt at de står rimeligt plant.

Herefter er det blevet tid til at lave selve ansigtet. Tag en blyant eller en tusch, og tegn ansigtet som I ønsker det skal se ud. Her er det kun fantasien der sætter grænser. I kan lave en trold, heks,et monster, en smiley eller noget helt andet. Tegn øjne, næse og mund, og munden eventuelt fyldt med hugtænder.

Skær nu efter stregerne, så øjne, mund osv bliver som huller, som lyset kan skinne ud af. Når I er tilfredse med græskarhovedet, sættes toppen på igen og I er nu færdige. Vær opmærksom på at græskarret kan mugne, hvis det skal stå lang tid. I kan eventuelt pensle græskarret indvendig med atamon, så vil det holde længere.

Slutteligt sættes et tændt fyrfadslys ind i græskarret, og I har nu en flot græskarlygte i bedste amerikanske halloween stil.

Få flere idéer til halloween pynt med græskar her.

Brug indmaden fra græskarret

I stedet for at smide indmaden fra græskarret ud, kan I anvende dette til at spise. Kernerne kan eks. steges og saltes, så de bliver dejligt sprøde. De er gode som snacks.

Kødet kan anvendes til græskarsuppe, græskartærte eller den traditionelle amerikanske pumpkin pie.

Dyrk rabarber i haven – det er nemt

Rabarber i havenRabarber er nemme at dyrke og allerede i foråret bærer arbejdet frugt. Der kan du nemlig hente de første lækre stilke. Dog kan du faktisk hente stilke i næsten hele perioden marts-oktober.

Alle kan dyrke rabarber. Når du har købt rabarberen på planteskolen, planter du den bare i helt almindelig havejord, og rabarber kan både gro i sol og let skygge, så der behøver du ikke være alt for fintfølende. Vær opmærksom på, at rabarber tager masser af plads, så det er en god idé at afsætte ca. en kvadratmeter til hver plante.

Vand, vand, vand din rabarber!

Som rabarberdyrker er din fornemste opgave at vande dine rabarbere. Efter du har plantet dem skal de regelmæssigt have vand. På den måde får rødderne bedst fast. I tørre perioder er det ekstra vigtigt at du vander rabarberne godt. Og har du plantet dine rabarbere i meget tør havejord må du være ekstra gavmild med vandet.
Vil du være ekstra sikker på en overdådig rabarberhøst skal du sikre jorden masser af muld og næring. Det kan du sikre med gødning f. eks. staldgødning og om efteråret kan du dække planterne til med kompost og visne blade.

Du må væbne dig med tålmodighed

Selv om du hurtigt ser rabarberne blive store og flotte, må du væbne dig med tålmodighed. Samme år som du har plantet må du ikke høste af planterne og året efter bør du holde igen. De næste 10-13 år kan du så næsten høste som du vil, der vil være masser af skønne stilke at trække. Overvælder din rabarber dig med massevis af lækre stilke, kan du sagtens fryse en flok ned, det er lækkerier at hive ud af fryseren senere på året.
Bemærk, i perioden omkring sankthans og 1,5-2 måneder frem, bør du ikke trække stilke fra dine rabarber, da dine rabarber der indeholder et højt indhold af oxalsyre.

Høst kun stilkene

Når du høster dine rabarber skal du kun høste stilkene. Du skal have fat helt i bunden af stilkene, men samtidigt må du ikke skade plantens hjerteskud, ellers bryder der ikke nye stilke frem. Det er en god idé kun at høste en del af din rabarber af gangen.
Rabarber har også store, dekorative blade, men de er ikke spiselige. Dem kan du blot nyde synet af og senere smide i komposten.

Vælg netop din rabarber

Der findes flere rabarbersorter, nogle er høje, andre er små, nogle er syrlige, andre søde, nogle smagfulde, andre kun med svag smag. Men ingen er svære at dyrke, så du skal bare vælge; Spangsbjerg, Elmsfeuer, Elmsblitz eller Marshalls Early Red?
Spangsbjerg og Elmblitz har begge masser af stilke og giver et stort udbytte. Spangsbjerg har røde stilke, mens Elmblitz har både røde og grønne stilke.
Elmsfeuer og Marshalls Early Red giver knap så mange stilke, Elmsfeuer har røde stilke, mens Marshalls Early Red har de flotteste stilke af alle rabarber, de er dybrøde, og rabarberen kaldes også vinrabarber.
Alle typer rabarber er velsmagende, dog er Spangsbjerg og Marshalls Early Red mest velsmagende, mens Elmblitz har den svageste smag. Elmsfeuer og Marshalls Early Red er bedst egnet til nedfrysning.

God fornøjelse med din rabarber

Du kan få en masse godt ud af din rabarber. Du kan lave sød saft, kompot, en god marmelade eller en lækker tærte. Rabarber fungerer desuden glimrende i et utal af desserter, så der er ingen undskyldning for ikke at få lidt lækkerier ud af din succes i haven.

Se i øvrigt en opskrift på jordbær/rabarbar muffins.