Sådan planter du træer

At plante træer kan virke som en simpel opgave, men der er faktisk mange overvejelser, der skal tages i betragtning, for at sikre, at træerne vokser sundt og stærkt. Det er også en vigtig opgave for at bevare vores planet og gøre vores miljø mere bæredygtigt.

I denne artikel vil vi guide dig gennem processen med at plante træer, fra valg af træsort til korrekt pleje og vedligeholdelse. Læs videre for at lære mere om, hvordan du kan bidrage til at forbedre vores planet ved at plante træer.

Hvornår er den bedste tid at plante træer?

En god tid at plante træer er normalt om efteråret, når træerne begynder at kaste deres blade. På dette tidspunkt er jorden stadig varm, men lufttemperaturen er faldet, hvilket betyder, at planterne er mindre tilbøjelige til at tørre ud og har bedre mulighed for at etablere sig før vinteren. Derudover er jorden stadig tilstrækkelig fugtig fra sommerens regn, hvilket giver de nye planter en god start.

Det er også muligt at plante træer om foråret, men det er vigtigt at vente, indtil al frost er forsvundet. Hvis jorden stadig er frossen, vil det være svært for træerne at etablere sig ordentligt. Det betyder også, at planterne vil have mindre tid til at etablere sig før sommerens varme og tørre perioder.

Hvorfor plante træer?

Det er vigtigt at undersøge den specifikke træart, du vil plante, da nogle arter kan have specifikke krav til, hvornår de skal plantes. Derudover skal du altid sørge for at forberede jorden ordentligt, før du planter træerne. Det betyder at fjerne ukrudt og græs, løsne jorden og tilsætte kompost eller gødning for at sikre en næringsrig jord, der vil hjælpe træerne med at vokse og etablere sig.

Når du planter træer, er det også vigtigt at vælge det rigtige sted. Træerne skal placeres på et sted med tilstrækkelig plads til at vokse og med passende lysforhold for den specifikke art. Du bør også overveje omgivelserne, herunder omkringliggende planter og eventuelle bygninger, der kan påvirke træernes vækst og sundhed. Ved at følge disse retningslinjer kan du sikre, at dine træer vil trives og vokse smukt i mange år fremover.

Hvordan plantes træer korrekt?

At plante træer korrekt er afgørende for at sikre en sund og stærk fremtid for træet. Først og fremmest er det vigtigt at vælge det rigtige sted at plante træet, hvor det vil have tilstrækkelig plads til at vokse og ingen forstyrrelser fra bygninger, ledninger eller andre træer.

Når du har fundet det perfekte sted, skal du sørge for at grave et hul, der er dobbelt så bredt som træets rodnet og dybt nok til at rumme hele rodklumpen.

Det er vigtigt at løsne jorden rundt om hullet for at hjælpe roddannelsen og sikre en god dræning.

Før du sætter træet i hullet, skal du sørge for at fjerne alle beskadigede eller døde rødder og afskære eventuelle lange rødder, der kan have svært ved at vokse i det nye jordmiljø.

Når træet er på plads i hullet, skal du fylde det omkringliggende rum med løs jord og pakke det ned omkring rodklumpen for at give træet stabilitet. Du bør også sørge for at vande træet grundigt efter plantning og dække jorden med et lag af muld eller barkflis for at bevare fugten og forhindre ukrudt i at vokse.

Det er også vigtigt at tage hensyn til træets behov for vand og næring efter plantning. I de første par uger efter plantning skal du sørge for at vande træet regelmæssigt for at hjælpe det med at etablere sig. Efterhånden som træet vokser, skal du overveje at tilføre gødning eller kompost for at sikre en tilstrækkelig næringstilførsel.

Ved at følge disse trin og give dine træer den bedste start, kan du sikre, at de vil vokse stærkt og sundt i mange år fremover.

Hvordan kan man få hjælp til at plante træer?

At plante træer kan være en udfordrende opgave, især hvis man ikke har erfaring med det. Der er dog flere måder, hvorpå man kan få hjælp til at plante træer.

En af de mest almindelige måder at få hjælp til at plante træer på er ved at kontakte en professionel gartner eller anlægsgartner. Disse fagfolk er trænet til at plante og passe på træer, og de kan give råd om, hvilke træer der passer bedst til dit område, samt hvordan man bedst planter og plejer dem.

En anden måde at få hjælp til at plante træer på er ved at kontakte en lokal afdeling af en miljøorganisation. Disse organisationer kan ofte give råd om, hvilke træer der er bedst egnet til dit område, samt hvor man kan købe dem.

Endelig kan man også få hjælp til at plante træer ved at deltage i frivillige plantningsprojekter. Disse projekter arrangeres ofte af lokale organisationer og grupper, der arbejder for at bevare og forbedre miljøet. Ved at deltage i disse projekter kan man ikke kun lære at plante træer, men også møde andre, der er passionerede omkring miljøet og arbejder for at gøre en forskel.

Uanset hvilken metode man vælger, er det vigtigt at huske på, at plantning af træer er en vigtig opgave, der kan gøre en stor forskel for vores planet. Træer hjælper med at rense luften, forbedre jordkvaliteten og skabe et sundt miljø for dyr og mennesker. Ved at lære at plante og pleje træer kan vi alle bidrage til en mere bæredygtig og grønnere fremtid.

Det er forår og rabarberne spirer…

Efter en lun vinter, ser det ud til at foråret falder tidligt i haven i år. Rabarberne er nogle af de første til at melde sig på banen, og de er allerede i fuld gang. Skønt!

Her er et par skud fra rabarberbedet ved siden af drivhuset.

Rabarber-spirer i haven Rabarber-spirer varsler forår i haven

Drivhussæson 2013 er i gang

Så kom der endeligt gang i drivhuset igen. Lidt senere end forventet, men det har været et koldt forår og de første varme forårsweekender er blevet brugt til at anlægge en lille terrasse og derefter opsætte et legehus på den.
Men nu er der styr på det, og ungerne kan lege i legehuset, mens far passer drivhuset.

Drivhussæsonen 2013 er startet
I år har min datter Thea på 4½ været med til at bestemme indholdet i drivhuset. Hun ville gerne have tomater, agurker og peberfrugter. Så det har vi selvfølgelig fået. Jeg har aldrig haft den helt store succes med peberfrugter i drivhuset, men i år skal det så være.

Så der er blevet indkøbt to pebefrugtplanter af arten Rubinne. Det er en aflang rød snackpeber, som man kender dem fra supermarkedet.

Klargøring til den nye drivhussæson

Kr. Himmelfartsferien blev indledt med en grundig rengøring af drivhuset. En sæbeopløsning med brun sæbe blev anvendt, og vinduer, karme og stolper blev sæbet ind, og derefter skrubbet godt med en stivbørstet kost. Det gør underværker ved den grønlige algebelægning, som hurtigt kommer i løbet af en drivhussæson. Til sidst blev det hele spulet grundigt af med haveslangen.

Kapillærkasserne fik også en tur, dog uden sæbeopløsning, og blev herefter sat op. Det passer lige med 8 kapillærkasser i mit lille hobbydrivhus. Og så er der stadig plads til at man kan komme ind mellem dem.

Agurker i drivhuset

Som altid skal der vlre agurker i drivhuset. Og da ungerne elsker de små skoleagurker, købte jeg igen 3 skoleagurkplanter. Det sikrer at der løbende er agurker til os hele sommeren. Dertil satte jeg en alm. salatagurk også.

Som noget nyt har jeg også prøvet en ny form for agurk. Jungleagurk (Zehneria Srabra). Jeg havde i hvert fald ikke set den før. Men den skulle give nogle små sjove agurker med god smag. Om ikke andet får vi da prøvet det af.

Tomater i drivhuset

Tomatplanter er dem vi har flest af. Jeg sætter tre planter i hver kapillærkasse, og da vi alle sammen mest er til de mindre tomater, har jeg slet ikke sat nogen alm. store tomater i år.

Det i stedet blevet til en række blommetomater, cocktailtomater og cherrytomater. Tomat arterne er i år Flavorino, Dasher, Parvula, Symphony, Farvorita, Sungold og en Black Cherry. Det skulle gerne sikre nogle gode salater i løbet af sommeren, samt massevis af guf til ungerne, der kan rende og plukke dem selv.

Krydderurter i drivhuset

Som altid har jeg også massevis af krydderurter i drivhuset. Krydderurter vokser altid helt suverænt der, og nogle få planter kan sikre os dejligt friske urter hele sæsonen. Så der er blevet sat krydderurter i drivhuset, samt tilføjet et par ekstra til whiskeytønden på terrassen. Enkelte urter overlever ikke vinteren udenfor.

I drivhuset er der som sædvanligt plantet persille, oregano, basilikum, rosmarin og timian.

Dertil kommer en enkelt chiliplante (Tapas), som ligger lige under middel i stærkhed.

Tilbage er bare at få skruet op for sol og varme, så vi kan få gang i de mange planter.

Det børnevenlige drivhus

En af de mange glæder ved at holde drivhus, er når børnene deltager og får noget ud af de mange lækre afgrøder. Vores datter er heldigvis super glad for at komme i drivhuset, og jeg skal da gerne indrømme at jeg indretter drivhuset, så der er masser at komme derind efter.

De fleste afgrøder er valgt efter at hun skal kunne gå og spise af dem, og der er plads mellem planterne så hun kan komme rundt.

Lad børnene hjælpe dig i drivhuset

Man kan nemt skabe en interesse for drivhuset hos børn. Lad dem hjælpe med hele processen. Når drivhuset skal gøres forårsklart, kan en 3-årig sagtens hjælpe til med en vandslange eller skrubbe vinduerne med en børste. Når der skal plantes ud, kommer hun med ud på planteskolen og kan være med til at vælge planter, og derefter hjælpe med at plante dem i plantesækkene.

Vi har selvfølgelig en lille lyserød planteskovl, en rive og en minivandkande i drivhuset, så hun kan være med når hun vil.

Opbinding af tomater med flamingofigur

Sjov opbinding af planterne

Selv opbindingen af tomater og agurker kan gøres børnevenligt. Køb nogle små opbindingsfigurer som forestiller dyr og figurer, og brug dem til at holde rundt om planterne og opbindingspæle. Vi har både flamingoer og frøer i vores drivhus, og det sætter lidt kulør på. Og børnene elsker det.

Opbindingsfigurer kan købes på planteskolen og i supermarkeder. Jeg plejer selv at anskaffe dem i Netto, hvor man typisk får 2 for en tyver.

Cherrytomater og cocktailtomater

Saftige og velsmagende tomater er et sikkert hit, og “babytomater” i form af cherrytomater og cocktailtomater er nemme at gå til for de mindste. De har lige den rigtige størrelse.

Skoleagurker

Udover almindelige agurker planter vi også altid skoleagurker. De er perfekte til madpakken og gode til bare at gå og snacke af, når man er i haven. Der kommer desuden altid mange skoleagurker i drivhuset, og naboens tre drenge står altid klar til at tage i mod overskydende skoleagurker.

Velsmagende krydderurter

Krydderurter fungerer også glimrende. De smager godt og er nemme lige at plukke et par blade af. Min datter er nu nok også “krydderurtoman”, da hun tager fra af de meste. Basilikum, persille, purløg og oregano er blandt favoritterne, men selv løvstikke og rosmarin ryger også ned.

Til gengæld er der respekt for chilierne, efter hun fik fat i en af de stærkere sidste år.

Andre afgrøder til det børnevenlige drivhus

Der findes mange andre ting man kan plante i drivhuset, for at gøre det mere børnevenligt, men det er lige med at få plads til det hele. Græskar og melon er også sjove, men fylder meget. Noget af det må man så plante ud i køkkenhaven i stedet.

Har du forslag til et børnevenligt drivhus, må du endelig skrive en kommentar herunder.

Dyrk kartofler i drivhuset og høst tidligt

Elsker du også nye danske kartofler, og kan du ikke vente til de kommer hos grønthandleren til en fornuftig pris, kan du dyrke kartofler i dit drivhus og høste kartofler tidligt.

Der findes flere måder at udnytte drivhuset på til at få tidlige kartofler. Herunder løber jeg et par af de mest oplagte måder igennem. En ting du skal være opmærksom på er at kartoflerne ikke tåler frost. Du skal derfor sikre dig at du ikke planter ud for tidligt, eller sørger for at holde dit drivhus frostfrit.

Forspiring i drivhus og udplantning i kartoffelbedet

Du kan lade dine kartofler forspire i drivhuset, hvorefter du planter dem ud i jorden når jorden er frostsikker. Ved at udnytte den ekstra varme i drivhuset, kan du give planterne et boost, og sætte dem godt i gang. Når planterne så er spiret og har vokset lidt, kan du plante dem ud i dit kartoffelbed.

Det er vigtigt at du ikke starter før at der er frostfrit, eller sikrer drivhuset mod frosten.

Lad kartoflerne spire og vokse i drivhuset 

Du kan også starte endnu tidligere, og lade dine kartofler spire indendørs. Du kan sætte dem i små potter, mælkekartoner, bakker og lignende og lade dem få de første uger indendørs. Sørg for at temperaturen ikke overstiger 20 grader, da planterne også kan vokse for meget. Sæt dem til spiring i starten af Marts, så passer tiden typisk nogenlunde, hvis du skal have kartoflerne ud igen inden tomater og agurker skal ind. Når så jorden og drivhuset er frostsikkert, kan du plante kartoflerne ud i drivhuset eller i kartoffelbedet.

Ved at plante kartoflerne ud i drivhuset kan du ofte nå at få dem høstet neden det bliver tid til at sætte tomater og agurker ud i drivhuset. 

Kartofler i spande i drivhuset

En simpel metode til at få tidlige kartofler på er at plante kartofler i spande i drivhuset. Her kan du bruge en simpel sort malerspand, som du kan købe i alle byggemarkeder. Brug sphagnum eller jord i spanden og plant én kartoffel pr. spand. Kartoffelspanden kan nu flyttes rundt efter behov, og endda flyttes udenfor hvis vejret tillader det. En sydvendt gavl er et glimrende sted at placere spandene, hvis man ikke vil have dem i drivhuset hele tiden.

Når de er blevet tid til at høste, tager du bare en spand ad gangen. Det er ikke unormalt at du får et kilo kartofler pr. spand.

Hvilke sorter er de bedste til drivhuset?

Kigger du på smagen er de meget individuelt hvilken sort du er mest til. Men gode kartoffelsorter til dyrkning i drivhuset er Primula og Solist. Begge kartoffelsorter giver et flot udbytte og smager godt.

Frostbeskyttelse af kartoflerne

Kommer der en periode med nattefrost, skal du tage dig visse forholdsregler, ellers kan kartoflerne i drivhuset gå til. Har du plantet kartoflerne i spande, kan du nemt putte bobleplast eller poser rundt om dem. Er de plantet i jorden. Drivhuset kan du lave et “telt” af plastic. En plastafdækning vil altid holde yderligere på varmen.

En simpel måde at undgå frost kan også være at tænde stearinlys i drivhuset. Ofte kan et par lys holde temperaturen over frysepunktet. Det afhænger selvfølgelig af hvor hård nattefrosten er.

Ellers er der selvfølgelig flere forskellige tekniske måder at varme dit drivhus op på. El-opvarmning, gasovn osv. Men det koster jo lidt og kan være besværligt.

Jeg bruger selv bare plastspande til at dyrke kartoflerne i. Mest for sjov skyld, men også fordi det smager skønt med friske nye kartofler.

Kartofler i spand dyrket i drivhuset

Agumater – nu kan du endeligt dyrke agumater i dit drivhus

Nu er den her endelig. Agumaten – en krydsning mellem agurk og tomat. Den velsmagende grøntsag er nu endelig kommet frem som en sort der kan dyrkes i danske drivhuse.

Vi har ventet på den længe herhjemme. Selv i et drivhus, har det været svært at dyrke agumater her i Danmark. Men nu har forskere i Spanien endelig fremdyrket en bæredygtig sort, som kan gro i danske drivhuse.

Agumaten er kendt for at være svær at dyrke, da den kræver meget specielle lys og varmeforhold. Selv mindre variationer i disse forhold, skader planten, så du aldrig vil se skyggen af afgrøder på planten. Hidtil har det kun været muligt at dyrke agumater, i et mindre område i det sydlige Spanien.

Hvad er en agumat?

Agumat - en velsmagende grøntsagSom navnet kraftigt antyder, er det en krydsning mellem en agurkeplante og en tomatplante. Agumatens ydre minder mest om en agurk, mens grøntsagens indre mest af alt ligner en tomat. Smagen er mest i retning af en cherrytomat, dog med en karakteristisk eftersmag, som er helt unik for agumater.

Agumaten har længe været anerkendt som en af verdens mest smagsfulde grøntsager, men de høje priser på agumater har gjort at de aldrig har vundet indpas hos de danske grønthandlere og supermarkeder. Det har været en grøntsag som kun bruges på finere restauranter.

Men det kan der heldigvis laves om på nu, hvor den nye agumatsort er dukket op på markedet. I sær i Holland er de i gang med en masseproduktion af agumater, men også traditionelle tomat- og agurkeavlere herhjemme, tager nu agumaten til sig, og begynder at dyrke den massivt.

Vi kan derfor forvente at se agumater i butikkerne herhjemme i løbet af sommeren.

Køb frø eller planter på planteskolen

Frøene er allerede på markedet herhjemme, og du kan nu finde dem i de fleste havecentre og planteskoler. Prisen er lidt i den høje ende, men det er da et forsøg værd. Hvis erhvervsavlerne kan dyrke agumater nu, kan vi hobbyavlere vel også dyrke dem i vores drivhuse.

Forårsfornemmelser i rabarberbedet

Skønt som foråret for alvor er ved at melde sit komme. Og rabarberbedet er ingen undtagelse. De fineste små lyserøde planter er begyndt at skyde op gennem jorden, med lovning om at vi kommer tættere på en periode med rabarbertærter, rabarberkager, rabarbersaft og hvad man nu ellers finder på at bruge dem til.

Skønt!

Rabarber er nemme at dyrke

De velsmagende rabarber er heldigvis nemme at dyrke. Du kan se her hvordan du dyrker rabarber i haven.

Vi har faktisk kun 2 rabarberplanter i haven, men de leverer til gengæld rigeligt med rabarber til vores lille familie. Stående på hvert hjørne af forsiden til drivhuset, ser vi dem hver gang vi skal ind i drivhuset. De flotte røde stængler der bærer de store kraftige grønne plade.

Og planterne er store og flotte. De stammer faktisk oprindeligt fra den samme store rabarberplante, som jeg for 4-5 år siden gav en spade ned gennem midten. Det gav de to fine rabarber vi har nu. Den ene endda så stor så den fik en tur med spaden igen. Med det resultat at vires naboer nu også har velsmagende rabarber i deres have.

Det viser lidt hvor nemt det er. Rabarber er en hårdfør plante, som du nemt kan dele op, og få til at gro fint videre.

Herunder ses et par billeder af de små skud på vores rabarberplanter.

Forår i rabarberbedet Røde rabarberblade i rabarberbedet Rabarberne er vågnet efter vinteren

Hvorfor bliver agurkerne gule og visner? Få flotte agurker i drivhuset

Vissen agurk på agurkeplanteDyrker du agurker i dit drivhus, har du formentligt også oplevet at nogle af de små agurker bliver gule og til sidst visner. Du får her et par råd til hvordan du undgå alt for mange visne agurker.

Fænomenet med at de små nye agurker bliver gule og visner, er på ingen måde et særsyn. Jeg tror de fleste der dyrker agurker i et hobbydrivhus, har prøvet dette. Inklusive mig selv.

Der findes heldigvis nogle gode råd til at undgå at mange af de små agurker visner, og du dermed får større udbytte af dine agurkeplanter i drivhuset.

Giv agurkerne den rette mængde vand

Det første du bør gøre er at se på hvor meget vand agurkerne har til rådighed. Det kan være at der er for lidt vand, så agurkeplanten ikke har nok kraft til de mange små agurker.

Vander du rigeligt eller bruger kapilærkasser, hvor agurkeplanterne hele tiden har adgang til vand, kan det også være at der er for meget vand. Så kan problemet være at agurkeplanten ikke kan nå at optage alt det vand den faktisk skal bruge. Her vil planten så bruge krudtet på de agurker som har de bedste betingelser, og sørge for vand til disse – hvilket så samtidigt ikke giver noget til de mindste.

Sørg desuden for at roden på agurkeplanten ikke står i vand helt op til rodhalsen. Hvis du ikke bruger kapilærkasser, skal du vande et stykke væk fra rodhalsen. Bliver denne fugtig, kan du risikere at der går svamp i roden, som også går ud over antallet af agurker på planten.

Hold en jævn temperatur i drivhuset

Temperaturen i et hobbydrivhus kan svinge meget fra dag til dag, og det kan give agurkerne ”varmechok”. Ved at lufte ud, fx med automatiske vinduesåbnere, åbning af dør mv., kan du forsøge at undgå de store temperatursving, og holde en nogenlunde jævn temperatur.

Ved en jævn temperatur vil agurkeplanterne skulle bruge den samme optagelsesmængde af vand, og vil derfor bedre kunne føde de små agurker på planten.

Tynd ud i agurkerne og fjern blade

Selvom du gerne vil have flest mulige agurker, kan det nogen gange godt være bedst at fjerne nogle af de ofte mange små agurker, så du dermed får lidt færre, men større og bedre agurker. Ved at nippe nogle af de mindste af, behøver planten ikke længere bruge energi på disse.

Du kan også begrænse din plantes vækst ved at fjerne sideskud, eller skære dem af i en vis længde. Har planten de rette betingelser vil den vokse kraftigt og bruge masser af energi på blad og stængler.
Jeg lader selv typisk mine agurkeplanter sætte 2-3 lange sideskud, og holder resten af nede, så planten kan koncentrere sig om disse.

Griffelråd – Sorte og brune pletter på tomaterne kan være griffelråd

Oplever du at dine tomater får brune eller sorte pletter i bunden, som gradvist vokser og gør tomaten uappetitlig, kan det være tegn på griffelråd.

Griffelråd er betegnelsen for et fænomen, hvor tomater begynder at få en brun eller sort plet i bunden. Tomaten ser ikke videre appetitlig ud, og pletten vil blive større i takt med at tomaten vokser. Det er et ganske almindeligt problem på tomater i hobbydrivhuse, men kan heldigvis sagtens forebygges.

Hvordan ser griffelråd på tomater ud?

Den brun/sorte plet vil starte på bunden af tomaten, og blive mere og mere tydelig, efterhånden som tomaten vokser. Området vil virke råddent eller se tør og vissen ud. Ofte vil den øverste del af tomaten se helt fin ud til at starte med, men til sidst kan hele tomaten være ramt af råddenskaben.

Hvorfor får tomaterne griffelråd?

Problemet skyldes at tomaterne har en skæv balance af næringsforholdene i vandet, som oftest et underskud af kalk (calcium), og er meget almindeligt for hobbyavlere, som bruger plantesække og kapillærkasser i drivhuset. Jeg har også selv døjet med det, indtil jeg fik styr på hvad problemet skyldtes.

Plantesækkene, specielt de billigste af dem, indeholder næsten ingen eller intet gødning og mineraler, og derfor vil disse som regelt bære dele af skylden.

Vander du udelukkende med regnvand, kan det også være en medvirkende årsag, da dette ikke indeholder samme kalkmængder som almindeligt vand i vandhanen.

Fænomenet med griffelråd forstærkes ofte af kraftig solstråling og varme, da planternes aktivitet her er højere.

Giv tomaterne kalk og undgå griffelråd

For at minimere risikoen for at dine tomater angribes af griffelråd, skal du sørge for at tilføre tomaterne kalk. Du kan begynde at blande en smule kalksaltpeter i vandet du vander tomatplanterne med, eller drysse lidt havekalk ud på jorden rundt om tomatplanterne.
Går du meget op i de helt rigtige forhold, bør du forsøge at ramme et pH-niveau på omkring 6.5.

Undgå at give tomaterne alt for meget gødning, da de forskellige mineraler kan hæmme kalkindholdet.

Sørg for god udluftning i drivhuset, så temperaturen ikke er alt for varm, og du får luftfugtigheden i drivhuset sænket. Du kan også kalke vinduerne drivhuset, bruge skyggepasta, skyggegardiner eller anden skygge, for at sænke varmen i drivhuset. Jeg lufter altid selv godt ud, både med automatiske vinduesåbnere, men åbner også døren i drivhuset, på de varme dage. På en varm dag, når temperaturen i drivhuset højt op, så det er vigtigt at tage højde for dette.

Sørg så vidt muligt for en jævn vandtilførsel, så tomatplanternes rødder opnår de bedst mulige vilkår. Brug også gerne vand fra vandhanen, da dette indeholder mere kalk end eksempelvis opsamlet regnvand.

Dyrk rabarber i haven – det er nemt

Rabarber i havenRabarber er nemme at dyrke og allerede i foråret bærer arbejdet frugt. Der kan du nemlig hente de første lækre stilke. Dog kan du faktisk hente stilke i næsten hele perioden marts-oktober.

Alle kan dyrke rabarber. Når du har købt rabarberen på planteskolen, planter du den bare i helt almindelig havejord, og rabarber kan både gro i sol og let skygge, så der behøver du ikke være alt for fintfølende. Vær opmærksom på, at rabarber tager masser af plads, så det er en god idé at afsætte ca. en kvadratmeter til hver plante.

Vand, vand, vand din rabarber!

Som rabarberdyrker er din fornemste opgave at vande dine rabarbere. Efter du har plantet dem skal de regelmæssigt have vand. På den måde får rødderne bedst fast. I tørre perioder er det ekstra vigtigt at du vander rabarberne godt. Og har du plantet dine rabarbere i meget tør havejord må du være ekstra gavmild med vandet.
Vil du være ekstra sikker på en overdådig rabarberhøst skal du sikre jorden masser af muld og næring. Det kan du sikre med gødning f. eks. staldgødning og om efteråret kan du dække planterne til med kompost og visne blade.

Du må væbne dig med tålmodighed

Selv om du hurtigt ser rabarberne blive store og flotte, må du væbne dig med tålmodighed. Samme år som du har plantet må du ikke høste af planterne og året efter bør du holde igen. De næste 10-13 år kan du så næsten høste som du vil, der vil være masser af skønne stilke at trække. Overvælder din rabarber dig med massevis af lækre stilke, kan du sagtens fryse en flok ned, det er lækkerier at hive ud af fryseren senere på året.
Bemærk, i perioden omkring sankthans og 1,5-2 måneder frem, bør du ikke trække stilke fra dine rabarber, da dine rabarber der indeholder et højt indhold af oxalsyre.

Høst kun stilkene

Når du høster dine rabarber skal du kun høste stilkene. Du skal have fat helt i bunden af stilkene, men samtidigt må du ikke skade plantens hjerteskud, ellers bryder der ikke nye stilke frem. Det er en god idé kun at høste en del af din rabarber af gangen.
Rabarber har også store, dekorative blade, men de er ikke spiselige. Dem kan du blot nyde synet af og senere smide i komposten.

Vælg netop din rabarber

Der findes flere rabarbersorter, nogle er høje, andre er små, nogle er syrlige, andre søde, nogle smagfulde, andre kun med svag smag. Men ingen er svære at dyrke, så du skal bare vælge; Spangsbjerg, Elmsfeuer, Elmsblitz eller Marshalls Early Red?
Spangsbjerg og Elmblitz har begge masser af stilke og giver et stort udbytte. Spangsbjerg har røde stilke, mens Elmblitz har både røde og grønne stilke.
Elmsfeuer og Marshalls Early Red giver knap så mange stilke, Elmsfeuer har røde stilke, mens Marshalls Early Red har de flotteste stilke af alle rabarber, de er dybrøde, og rabarberen kaldes også vinrabarber.
Alle typer rabarber er velsmagende, dog er Spangsbjerg og Marshalls Early Red mest velsmagende, mens Elmblitz har den svageste smag. Elmsfeuer og Marshalls Early Red er bedst egnet til nedfrysning.

God fornøjelse med din rabarber

Du kan få en masse godt ud af din rabarber. Du kan lave sød saft, kompot, en god marmelade eller en lækker tærte. Rabarber fungerer desuden glimrende i et utal af desserter, så der er ingen undskyldning for ikke at få lidt lækkerier ud af din succes i haven.

Se i øvrigt en opskrift på jordbær/rabarbar muffins.