En ny sneglesæson står for døren

Den nye havesæson er skudt i gang, og snart følger drivhuset trop. De første spande med kartofler er sat ud og rabarberne vokser stødt. Den milde start på året har sat gang i spiringen, og det hele tegner lyst og grønt.

Der er dog lige et men. Den milde og fugtige start på året betyder formentligt også at vi får masser af dræbersnegle senere på året. De små snegle vil snart begynde at spise sig store, og vi vil herefter begynde at støde på dem i både have og drivhus. Nogle af os selvfølgelig.

Personligt bor jeg tæt på skov, og her sendes der som regel en flok af dræbersnegle ud mod vores haver hvert år. Der er masser af snegle, og fra midt på foråret til sidst på efteråret, er det nødvendigt at bekæmpe dem, så de ikke går på rov i køkenhave, prydhave og drivhus.

Jeg sørger selv for at samle og aflive alle de dræbersnegle jeg støder på, og bekæmper løbende med Ferramol sneglegift i drivhuset. Jeg bruger Ferramol sneglegift, som jeg drysser ud mellem mine kapilærkasser. Det ser ud til at holde dem stangen, og de sidste par år har jeg kun taget en håndfuld snegle i drivhuset. Jeg starter allerede med at drysse gift ud, når drivhuset er klart, og fortsætter hele sæsonen, til drivhuset lukkes ned sidst på efteråret.

I haven er det lidt vanskeligere. Men hyppig indsamling, sneglefælder og indsamling af æg sidst på året, hjælper til med at holde antallet på et acceptabelt niveau.

Her kan du læse mere om dræbersnegle bekæmpelse i din have.

Muldvarpe i haven

Har du fået uventede gæster i haven i form af muldvarpe, risikerer du at din fine græsplæne og køkkenhave bliver fyldt med muldvarpeskud. Selvom det ikke skader haven, er det de færreste der bryder sig om muldvarpeskud i haven.

Men frygt ikke. En ny hjemmeside har set dagens lys, og fokuserer på hvordan du kan bekæmpe muldvarpe i haven.

Her kan du se hvordan du selv kan fange muldvarpen eller finde nogen der kan hjælpe dig med at fange den.

Skjoldlus i drivhuset – sådan bekæmper du skjoldlus på vinen

Skjoldlus er små skadedyr, som sætter sig på især vin i drivhuset. Det er vigtigt at du bekæmper dem tidligt, hvis du vil minimere eller helt fjerne bestanden af skjoldlus i drivhuset.

Her i det tidlige forår er det oplagt at kigge efter skjoldlus på fastboende planter i drivhuset. Har du skjoldlus, er det nemlig vigtigt at sætte ind med bekæmpelsen, så tidligt som muligt.

Skjoldlus er små skadedyr som nærer sig ved at suge saft fra plantevæv. De er meget karakteristiske i deres udseende, og nemme at få øje på, hvis du kigger dine planter godt igennem. De sidder gerne i folder og samlinger på planterne, og gerne i den lidt flænsede bark på eks. vinplanter i drivhuset.

Skjoldlus ligner ofte små ”knopper” på planten, men ved nærmere gennemsyn lever de fuldstændig op til deres navn. Skjoldet som fungerer som beskyttelse for lusen, er slet ikke til at tage fejl af. Skjoldet er typisk et par milimeter eller mere langt, og under det gemmer den lemmeløse hun sig. Foruden hunlusen, vil der også være et stort antal æg under udvikling, og det er disse som er vigtige at få has på.

Når æggene klækkes dør hunnen, og de små skjoldlus-larver forlader skjoldet og spreder sig på planten, eller til de omkringliggende planter. Larverne finder herefter et passende sted, og begynder at suge plantesaft. I det øjeblik de sætter sig fast, begynder deres beskyttende skjold at dannes, og de vil ikke længere selv kunne sprede sig.

Skjoldlus er ikke nødvendigvis et kæmpe problem, og vil normalt ikke true eks. en vin på eksistensen. Men skjoldsene vil ofte ”tilsvine” planten, da den væske som skjoldlusen udskiller, kan give klistrede blade, som kan ende med svamp og skimmel i de angrebne områder. På en vin vil det ofte resultere i at bladene vil komme til at se sorte og triste ud. På frugttræer kan det også give eks. røde pletter. Det i sig selv opfordrer ikke til at spise frugter og bær. Derfor bør du bekæmpe skjoldlusene.

Hvilke planter skal jeg kigge efter?

Skjoldlus kan sidde på mange forskellige planter i drivhuset. Et typisk mål vil dog være en vin, da der her er mange muligheder for at skjoldlusene kan gemme sig og være godt beskyttede. Derudover ses lusene også tit på frugttræet og planter, som eks. et figentræ eller en fersken. En yndet mål er også laurbær, som jeg normalt også vil have i drivhuset. Mit råd er derfor at kigge på dine fastboende planter i drivhuset. Har du krukker med planter stående i drivhuset, bør også tjekke disse igennem.

Jeg selv har normalt kun min vin, en laurbærbusk og et par overvintrende krydderurter, når jeg har klargjort drivhuset til vinteren, sidst på efteråret.

Bekæmpelse af skjoldlus i drivhuset

De sidste par år har jeg haft skjoldlus på min vin i drivhuset, og jeg starter derfor allerede med bekæmpelsen af dem i det tidlige forår. Skjoldlusene er rimeligt nemme at få øje på, når der ikke er blade på planten, og de er meget nemmere at få has på, når larverne ikke er færdigudviklede endnu. Jeg løber derfor min vin igennem fra top til tå, og skraber alle skjoldlus af med en kniv. Du kan også bruge en stiv børste til at skrabe skjoldene af planten.

Du kan evt. vaske de angrebne områder med et blanding af sprit, brun sæbe og vand. Den svage opløsning bør ikke skade planten, men vil effektivt fjerne de sidste spor af skjoldlusen.

Bekæmper du skjoldlusene når de har larver, kan du evt. købe forskellige gift-præparater i byggemarkedet. Men her skal bekæmpelsen times bedre, da du skal være klar til at bekæmpe når larverne klækkes og spredes. Du vil typisk kunne se dette ved at der kommer en hvid vatlignende masse ud af skjoldet. Dette er ægsækken, hvor de små larver befinder sig i.

Bekæmper du skjoldlusene på denne måde, er det vigtigt at du gentager behandlingen løbende, så du hele tiden får de nye kuld med.

På markedet findes der også flere slags insektpinde, som du kan overveje. Personligt vil jeg helst holde mig fra gift, da vi jo trods alt skal spise vindruerne senere på året.

Der findes også flere slags nyttedyr, som kan bruges i bekæmpelsen af skjoldlus. Disse er dog normalt bekostelige at anskaffe, og det vil derfor normalt ikke kunne betale sig for hobbyavlere.

Jeg har selv god erfaring med at fjerne skjoldlusene med håndkraft, ved at skrabe dem af. Det er ikke sikkert at det er muligt at fjerne alle, hvis de gemmer sig godt, men du kan helt sikkert gøre et kæmpe indhug i den mulige bestand. På min egen vin, har jeg her på 3. år, stort set ikke flere skjoldlus tilbage, og har endnu ikke haft synlig tilsvining af mine blade.

Myrerne afslørede skjoldlusene på vinen

Jeg opdagede i øvrigt skjoldlusene på vinen i drivhuset, på en lidt sjov måde. Jeg var for små 3 år siden i gang med at beskære blade og grene på tomaterne og agurkerne i drivhuset, da jeg ved en tilfældighed opdagede grupper af myrer på vinen. Det så lidt underligt ud at de samledes 4-5 stykker omkring, hvad jeg troede var knopper, på grenene på vinen. Jeg kiggede derfor efter helt tæt på, og det slog mig her, at det vist ikke var knopper alligevel.

På daværende tidspunkt var jeg helt grøn på skjoldlus, og havde aldrig stødt på disse før. Men når jeg stod og så på disse, var det meget tydeligt at det var små skjolde. Her fra læste jeg mig til bekæmpelsesmetoder, og har nu med succes bekæmpet skjoldlus på vinen i drivhuset i et par år.

Myrerne bliver i øvrigt tiltrukket af de sukkerholdige ekskrementer fra skjoldlusene, så har du mange myrer på din vin, bør du lige tjekke vinen grundigt igennem.

Håber mine erfaringer kan hjælpe dig i kampen mod skjoldlus i drivhuset.