Fuchsia i haven og på terrassen

Fuchsia er en yders populær prydplante i de danske haver. Fuchsia er en flot plante der giver masser af blomster hele sommeren. Den fås i et utal af sorter og krydsninger, som giver mulig for mange farver i haven eller på terrassen.

Planterne er meget fleksible, og kan bruges på flere måder. Det kunne være i krukker, som hængeplanter på terrassen, opstammet, espalier eller som buske eller træer.

Fuchsia er en flerårig plante, men de fleste fuchsiaplanter kan ikke tåle frost, og vil derfor kræve vinteropbevaring, for at kunne klare sig flere år.

Sådan dyrker du fuchsia i haven

Da fuchsia findes i så mange varianter, kan du finde en fuchsia-art der passer til præcis din have. Nogle arter har det bedst med halvskygge, mens andre trives bedst i fuld sol.

De fleste vil nok have deres fuchsia i krukker eller plantekummer, da det så er nemmest at tage dem ind om vinteren. Men der er ikke noget i vejen for at plante fuchsia direkte i jorden.

Undgå udtørring

Det er vigtigt at du vander løbende hele sommeren. Undgå at dine fuchsia udtørrer, og giv dem vand, ofte gerne hver dag, for at opnå de sundest mulige planter. Det er værd at nævne at fuchsia heller ikke tåler at være gennemvåde.

Fjern visne blomster

Sørg for at fjerne visne blomster fra dine planter. Det vil holde blomstringen i gang, og du vil få de flotteste fuchsia.

Knib fuchsiaen og få flere blomster

Når vækstsæsonen er i gang, kan du overveje at knibe din fuchsia. Ved at knibe den, får du to blomster i stedet for een blomst på knibestedet. Sørg for at knibe planten efter 2-3 blade, for a få det bedste resultat.

Køb fuchsia eller lav dem selv

Fuchsia kan købes på alle planteskoler og havecentre. Udvalget varierer meget, så hvis du går efter specielle sorter, skal du nok et smut forbi planteskolen.

En anden måde at få nye fuchsia på er at lave dem selv ud fra stiklinger af eksisterende planter. Fuchsia er nemme at få til at gro fra stiklinger, og kræver kun lidt ekstra pleje i begyndelsen.

Klip en stikling med 2-3 blade af, og sæt den i potte med plantejord. Sørg for at jorden er fugtig og lav en overdækning med eks. klar plast. Sæt potten lunt og lyst, dog uden at stå direkte i sol. Overdækningen beholder du på den første uges tid eller to. Når planten vokser sig større, er det nødvendigt at ompotte den til en større potte, så rødderne får plads til a udvikle sig.

Vinteropbevaring af fuchsia

De fleste fuchsiaplanter kræver frostfri opbevaring, for at kunne klare sig gennem en dansk vinter. Planterne kan opbevares i drivhuset, hvis dette er frostsikkert hele vinteren. Ellers er en udestue et glimrende sted til vinteropbevaring af fuchsia.

En kælder eller et andet mørkt rum, kan også bruges til overvintring, hvis temperaturen her er omkring 5-10 grader. Overvejer du mør opbevaring, bør du fjerne bladene på fuchsiaen, inden du sætter den i hi.

For alle typer vinteropbevaring gælder det, at du ikke må vande planterne ret meget. De må ikke udtørre helt, men skal kun have vand nok til at de ikke dør.

Inspiration til fuchsier i haven

Herunder har jeg skudt et par fotos af flotte fuchsier. Det er bare et par enkelte af de mange muligheder for en flot fuchsia i haven.

Fuchsia blomster
Close-up af fuchsia blomster

Fuchsia i haven
Fuchsia i haven