Agurker i drivhuset: Sådan gør du

Agurker hører sig til i et hobbydrivhus. De er nemme at dyrke, og med få planter kan du forsyne din familie med agurker, sommeren igennem.

Herunder får du en guide til dyrkning af agurker i drivhus. Bladr ned i listen, eller klik på en overskrift herunder, for at hoppe til afsnittet.

Køb planterne eller så dem selv

Noget af det første du skal tage stilling til, når du vil dyrke agurker i drivhuset, er om du vil så agurkeplanterne selv, eller købe dem store, så de bare skal sættes ud i drivhuset.

Vil du købe agurkeplanterne, kan du tage en tur til dit lokale plantecenter, og finde en række af de mest almindelige agurkesorter. Nemt og enkelt.

Men der er altså bare noget ved at dyrke planterne selv. Udvalget er større, og du kan finde mange specielle sorter, som kan være sjove at eksperimentere med. Men man får også et helt andet forhold til planterne, når man har dyrket og plejet dem fra små frø, til spirer, for derefter at ende ud med en voksen plante, der kan forsyne dig med agurker.

Agurkesorter

Når man snakker om agurker, tænkes der typisk på den klassiske salatagurk, som vi kender den fra supermarkedet. Den aflange agurk på 25-30 cm, og koster 5-10 kr. stykket. De senere år har man også kunne købe skoleagurker/miniagurker, som er godt 10 cm lange – perfekt til madkassen!

Men agurker er meget mere end det, og der findes mange forskellige sorter, og der er stor variation i både størrelse udseende og smag. Det gode ved selv at dyrke sine agurker, er at du så kan eksperimentere med de andre sorter, som du ikke kan købe i supermarkedet.

Du kan eks. prøve med små jungleagurker, som er 2-3 cm lange agurker, der mest af alt ligner små vandmeloner. Eller måske en citronagurk, der som navnet antyder leder tankerne hen på en citron, når man ser den. Mulighederne er utallige.

Forkultivering af agurker

Vælger du at forkultivere, altså så og passe planterne selv, indtil de skal i drivhuset, skal du typisk så dem midt i april. Du kan så dem i såjord i små potter. Så 2-3 frø i hver potte, så kan du altid fjerne overskydende planter, hvis alle frø spirer.

Agurk spirer i pottePotterne skal stå lunt. Gerne ved 22-25 grader. Og de første dage dækkes potterne med hvid plast. Når planterne er spiret i løbet af de første 3-4 dage, kan du fjerne plasten. Du kan også bruge minidrivhuse mv. Det vil også kunne give en god temperatur til de små planter.

Herefter er det vigtigt at de små agurkeplanter får masser af sol. Har du dem indenfor, så vælg gerne et sydvendt vindue, så de får masser af sol under opvæksten.

Kommet der flere planter i hver potte, skal du ompotte de ekstra planter, eller kassere dem. Der skal helst kun være en enkelt plante pr. potte, for at sikre dem bedst mulige vækstbetingelser.

Når planterne har vokset sig store, gerne med ca. 3 store blade, er det til at plante dem ud i drivhuset.

Forkultiveringen af agurker til drivhuset, kan gentages senere, hvis du påtænker at skifte planter midt på sæsonen. Men det er sjældent en nødvendighed.

Jord, plantesække eller kapillærkasser

Når du vil plante agurkerne ud i drivhuset, kan du enten vælge at sætte dem i jorden i drivhuset, eller anvende plantesække til dyrkningen. Ved at placere dem i jorden, får du hjælp af den naturlige vandtilførsel i jorden, og behøver ikke vande agurkeplanterne så ofte. Planter du i stedet agurkerne i plantesække i drivhuset, vil det være nødvendigt at vande ofte. Dagligt i varme perioder. Det kan være problematisk i ferieperioder og lignende, hvis ikke du har en der kan vande, mens du er væk.

Problemstillingen med vanding af agurkerne, kan løses ved at anvende kapillærkasser. Her placeres plantesækken oven på kapillærkassen, og jorden forbindes ned til vandet via de rør, som er en del af kassen. Du kan nu fylde op mod 40-50 liter vand i kapillærkassen, hvilket gør det muligt for agurkerne at klare perioder uden ny vandtilførsel. Typisk vil der være rigeligt vand til at du kan holde en uges ferie, selv i de varmeste perioder på sommeren.

Udplantning af agurkerne

Når agurkerne skal plantes ud i drivhuset, er det vigtigste at du sikrer dig at temperaturen er høj nok. Jorden skal optimalt være mindst 18 grader, og du skal vente til faren for nattefrost er ovre. En gang frost er desværre yderst effektiv til at sætte en stopper for planternes vækst.

Udplantning skal derfor typisk ske omkring midten af maj. Er det et varmt år, kan du måske godt sætte dem ud i drivhuset allerede omkring 1. maj. Bare vær opmærksom på hvad meteorologerne siger. Snakker de meget kulde og kølige nætter, kan du sætte et par stearinlys ud i drivhuset om natten, eller bruge en drivhusvarmer, til at sikre dig at drivhuset ikke bliver alt for koldt.

Sørg for at agurkerne ikke mangler vand de første dage, men pas på at rodhalsen ikke står og sopper i vand. Så risikerer du skimmel. Udplanter du direkte i jorden, kan du lave en lille jordtop, hvor agurken står. Dermed løber jorden væk fra rodhalsen. Det samme gælder plantesække. Sørg her for at vande. Siderne, og ikke helt inde ved rodhalsen.

I kapillærkasser er det sjældent et problem, da man der vander ned i kassen, og ikke selve jorden oppe ved planten.

Hold ekstra øje med planterne de første par dage. De skal helst blive ved med at se sunde og raske ud. Bliver de slappe eller hænger lidt, skal du tjekke om vandmængden er ok. De skal helst have lige tilpas med vand i starten, hverken for lidt eller for meget.

Gødning

Dyrker du agurkerne i den almindelige jord, kan du gøde dem på flere måder. Der vil typisk være næring i jorden allerede, men det kan kraftigt anbefales at supplere med eks. fjerkrægødning, hestemøg eller en anden slags gødning. Gød gerne på denne måde et par gange i løbet af sæsonen.

Bruger du plantesække, får du også en smule næring i jorden i sækken. Men den vil kun være tilstrækkelig til de første par uger, agurkerne er i plantesækkene. Du skal derfor løbende gøde agurkeplanterne i plantesækkene, så de hele tiden har nok næring. Til plantesække, kan d bruge flydende gødning, eller også fast eller tørret gødning, som med gødning til den almindelige jord.

Dyrker du agurkerne i kapillærkasser, er det klart det nemmeste at anvende flydende gødning, som hældes direkte i vandet, når du fylder vand på kasserne. Her kan det anbefales at gøde, når der fyldes nyt vand i kapillærkasserne.

Flydende drivhusgødning kan fås i de fleste supermarkeder og havecentre. Doseringen afhænger af hvilket mærke der vælges. Læs på beholderen, for at se den anbefalede dosering til brug i plantesække og kapillærkasser.

Agurker kræver sol

Placeringen i drivhuset er afgørende for agurkernes vækst. Agurker kræver meget sol, og det kan derfor anbefales at placerer dem lyst, og ved den sydlige side i drivhuset. Derved får de mest mulig sol, og bliver ikke overskygget af eksempelvis tomatplanter, som kan vokse godt opad og fylde en del.

Solpladserne skulle gerne sikre agurkerne gode betingelser for masser af energi og kraft til at vokse.

Temperatur og udluftning i drivhuset

Agurkeplanter kan godt være meget følsomme over for temperatursvingninger, og det er alfa og omega at planterne ikke får frost. Derfor også det sene udplantningstidspunkt, som nævnt tidligere.

Agurker er en af de typer planter i drivhuset, som gerne vil have en nogenlunde stabil temperatur. Ved for store temperaturudsving, kan du risikere at agurkeplanterne får “varmechok”, som hæmmer væksten af planten og afgrøderne.

Prøv derfor at undgå store sving i temperaturen. Sørg for at lufte godt ud på de varme dage, så temperaturen ikke når højt op. Et lukket drivhus, kan uden problemer nå 40-50 graders varme, på en god varm og solrig dag.

Udluftningen kan til dels klares med automatiske vinduesåbnere, som selv sørger for at åbne vinduerne, og lukke luft ind på varme dage. Men på de rigtigt varme dage, vil det oftest også være nødvendigt at åbne drivhusdøren, for at få en god temperatur og udluftning derinde.

Agurk med blomst
Lille ny agurk med blomst

Beskæring og knibning af agurkeplanterne

Agurkeplanter vokser rigtigt godt, og der sættes rigtigt mange sideskud på planten. Og får de lov til det, vokser og vokser de bare derudaf. Det er derfor vigtigt at du kniber/beskærer dine agurkeplanter, så du sikrer at de har næring nok til at lave agurker, og ikke bare sætter skud på skud, og bruger energien på at vokse.

Selve hovedstammen på agurkeplanten vil sætte skud i hvert bladhjørne. Der vil komme et lille sideskud, og et antal blomster. Og sådan vil det fortsætte, hvis ikke du fjerner nogle af skuddene, og “ofrer” nogle af blomsterne (de kommende agurker).

Ved at fjerne nogle af blomsterne, får du færre agurker her og nu, men bedre agurker. Planten kan nu fokusere sin energi på de resterende agurker, og du vil have mindre risiko for små visne gule agurker.

De fleste sideskud skal du overveje om de skal blive eller fjernes. Har du plads, kan du godt lade enkelte sideskud vokse sig lange, og dermed høste flere agurker. Men det kræver gode mængder vand og gødning.

Ellers er tommelfingerreglen med sideskud, at knibe sideskuddet over efter det 2. blad, hvor de små nye agurker dannes. Nye sideskud på sideskuddene knibes af efter 1. blad. Det nemmeste er bare at knibe af med to fingre, men ellers anvend en lille havesaks/grensaks. Ved at følge denne regel, skulle du gerne få en god mængde agurker på din plante.

Agurkeplanter vokser hele sæsonen, og det er derfor nødvendigt at beskære planten jævnligt. Et sideskud tager hurtigt fart, og du vil opleve at en uge på ferie, kan give utroligt lange sideskud.

Opbinding af planterne

Ved dyrkning af agurker i drivhuset, er det smartest at binde planterne op. Hvis du ikke opbinder dem, vil de lange tynde planter lægge sig hen af jorden. Det kan lynhurtigt blive uoverskueligt.

Sørg derfor for at binde agurkeplanterne op af en støttepind eller en støttesnor, som hænger ned fra toppen af drivhuset. Støtten kan være i form af en bambuspind, som du lader planten vokse op ad. Planten kan du så sno rundt om opbindingspinden, eller bruge klemmer, opbindingssnor eller lignende, til at holde planten fast til pinden.

Agurkeplanten sørger selv for a hjælpe til, da den laver tynde aflange vækster, der fungerer som fangarme.

Opbindingssnore der hænger ned fra toppen af drivhuset, er også gode til agurkerne. Her kan du igen sørge for at lade agurken vokse og sno sig rundt om snoren.

Der kan også købes special voksesnore/plantespiraler til opbinding af drivhusplanter. Men de er typisk lidt bekostelige, og det er min erfaring at pinde og snore fungerer lige så godt.

Høst

Agurkeplanter er gode til at levere afgrøder løbende, og der skal typisk kun få planter til, før du kan være forsynet med agurker hele sommeren igennem.

Lækre agurker klar til spisningSørger du for at knibe og beskære planterne, som beskrevet tidligere, vil du kunne sikre en nogenlunde jævn levering af agurker til spisebordet.

Har du god varme i drivhuset, kan du også sagtens få agurker et stykke ind i efteråret. Når kulden gør sit indtog bliver det vanskeligere, og planterne vil naturligt stoppe med at vokse og give agurker.

Typiske sygdomme og skadedyr

Selvom agurker er forholdsvis nemme at dyrke i drivhus, er der dog flere sygdomme og skadedyr, som de kan blive ramt af. Herunder kan du læse om de mest typiske.

Svamp er en af de typisk forekommende sygdomme hos agurkeplanterne. Vander du tæt på roden af agurken, kan denne risikere at få svamp, som vil hæmme plantens vækst. Vander du derfor med vandkande eller vandslange, skal du sørge for ikke at vande omkring rodhalsen på agurkeplanten.

Skimmel er også svampe, og kommer i flere varianter. Agurkeskimmel er en af de værste typer skimmel at få ind i drivhuset, da den i løbet af få uger kan tage livet at en agurkeplante.

Skimmel kommer typisk hvis drivhuset er meget fugtigt, og bladene har meget dug og fugt på sig. Igen er det vigtigt at få luftet godt ud, og sørge for ikke at overbruse agurkerne med vand. Vand på jorden, ikke på planterne. Det er specielt i de varme sommermåneder at det kan være et problem.

Meldug

Agurkmeldug er en klassisk sygdom for agurkeplanterne, og er kendetegnende ved en hvid støvet belægning på bladene. Farven kan variere lidt. Bladene og planten vil blive mere og mere ramt, og til sidst bukke under.

Du kan forebygge forekomsten ved at købe meldugresistente agurkeplanter. Har du først fået meldug i drivhuset, skal du fjerne de angrebne blade hurtigst muligt, så spredning undgås. Derudover er det vigtigt med god ventilation, for at undgå agurkmeldug.

Spindemider

Væksthusspindemiden er en af de hyppigste skadedyr i drivhuset. Miderne suger saften ud af bladene, og vil ødelægge bladene, så hele planten også risikerer at bukke under. Du finder typisk spindemiderne på undersiden af bladene, og angreb kan normalt ses ved at bladene får gullige prikker, som øges i størrelse og omfang, indtil bladet dør helt.

Til forebyggelse af spindemider, er det vigtigt at der ikke bliver for tørt og varmt i drivhuset. Er du angrebet, skal du fjerne de angrebne blade hurtigst muligt. Du kan også bruge insektsæbe, eller bekæmpe miderne mere naturligt med spinderovmider, som æder spindemiderne.

Bladlus

Bladlus er endnu et klassisk skadedyr i drivhuset, som angriber bl.a. agurkeplanterne. Lusene optræder i forskellige farver, da der ofte vil være mange livsstadier i en population af bladlus. Bladlusene er synlige, og angreb opdages typisk ved at se selve skadedyrene, eller ved at bladenes overflade får en klistret skinnende belægning. Honningdug. Denne belægning kan føre til angreb af forskellige svampearter, og give grimme blade.

Udluftning er igen et nøgleord i bekæmpelsen, og en åben drivhusdør vil lukke op for en række af bladlusenes naturlige fjender. Svirrefluer, mariehøns, guldøje og tæger er bl.a. de insekter, som har bladlus på menukortet.  Oversprøjtning med koldt vandt, kan desuden hæmme bladlusenes udvikling.

Dræbersnegle

Dræbersnegle elsker agurker. Har du mange dræbersnegle i haven, vil du være i risiko for at de også finder ind i drivhuset, hvor de gerne tager for sig af agurkerne. Der findes heldigvis en lang række måder at bekæmpe dem på. Læs mere om sneglebekæmpelse i drivhuset her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor bliver mine små agurker gule og visner?

Jungleagurk (Zehneria Srabra)

Høsten i drivhuset er i fuld gang, og der plukkes livligt af både agurker, tomater og krydderurter.

Og også af et af årets eksperimenter – jungleagurken.

For sjov skyld prøvede jeg at plante en jungleagurk i drivhuset. Jeg havde aldrig hørt om den før, men det lød interessant og den skulle give nogle små frugter på 2-3 cm. Lige noget for ungerne.

Jungleagurk i drivhusetNu er det tid til en status på den. Den var lidt lang tid om at komme i gang i forhold til de almindelige agurkeplanter, men den kører nu på fulde omdrejninger. Den skyder godt med sideskud ud, og jeg har ladet den vokse op af en snor, samt en almindelig agurkeplante på hver side. Det har givet nogle lange planter, som snor sig lystigt rundt langs blade og grene på agurkerne.

Det fungerer faktisk fint og virker som en slags skjul for jungleagurkerne, så ungerne skal arbejde lidt for at finde dem.

Der er heldigvis nok at tage af. Den sætter mange frugter, og vi kan ofte høste en god håndfuld. Enten som snacks eller til salatskålen til aftensmaden.

Jungleagurk (Zehneria Srabra)

Den agurk jeg har plantet hedder Zehneria Srabra – eller mere mundret – jungleagurk. Som nævnt sætter den 2-3 cm lange frugter, som af udseende mest minder om en lillebitte vandmelon.

Planten er lang og tynd, og sætter små blade. Den kan derfor nemt gro op af andre ting i drivhuset, uden at kvæle eller skabe skygge for de øvrige planter. Den gror nemt og passes på samme måde som en almindelig agurk.

Smagen er noget anderledes. Den er mere syrlig i smagen, men er en god oplevelse. Den har også en hårdere skal, og er mere fastere end en normal agurk. Der er ikke så meget kød, men mest agurkekerner, som vi kender dem.

Men alt i alt en fin smagsoplevelse – og ungerne elsker dem!

Drivhussæson 2013 er i gang

Så kom der endeligt gang i drivhuset igen. Lidt senere end forventet, men det har været et koldt forår og de første varme forårsweekender er blevet brugt til at anlægge en lille terrasse og derefter opsætte et legehus på den.
Men nu er der styr på det, og ungerne kan lege i legehuset, mens far passer drivhuset.

Drivhussæsonen 2013 er startet
I år har min datter Thea på 4½ været med til at bestemme indholdet i drivhuset. Hun ville gerne have tomater, agurker og peberfrugter. Så det har vi selvfølgelig fået. Jeg har aldrig haft den helt store succes med peberfrugter i drivhuset, men i år skal det så være.

Så der er blevet indkøbt to pebefrugtplanter af arten Rubinne. Det er en aflang rød snackpeber, som man kender dem fra supermarkedet.

Klargøring til den nye drivhussæson

Kr. Himmelfartsferien blev indledt med en grundig rengøring af drivhuset. En sæbeopløsning med brun sæbe blev anvendt, og vinduer, karme og stolper blev sæbet ind, og derefter skrubbet godt med en stivbørstet kost. Det gør underværker ved den grønlige algebelægning, som hurtigt kommer i løbet af en drivhussæson. Til sidst blev det hele spulet grundigt af med haveslangen.

Kapillærkasserne fik også en tur, dog uden sæbeopløsning, og blev herefter sat op. Det passer lige med 8 kapillærkasser i mit lille hobbydrivhus. Og så er der stadig plads til at man kan komme ind mellem dem.

Agurker i drivhuset

Som altid skal der vlre agurker i drivhuset. Og da ungerne elsker de små skoleagurker, købte jeg igen 3 skoleagurkplanter. Det sikrer at der løbende er agurker til os hele sommeren. Dertil satte jeg en alm. salatagurk også.

Som noget nyt har jeg også prøvet en ny form for agurk. Jungleagurk (Zehneria Srabra). Jeg havde i hvert fald ikke set den før. Men den skulle give nogle små sjove agurker med god smag. Om ikke andet får vi da prøvet det af.

Tomater i drivhuset

Tomatplanter er dem vi har flest af. Jeg sætter tre planter i hver kapillærkasse, og da vi alle sammen mest er til de mindre tomater, har jeg slet ikke sat nogen alm. store tomater i år.

Det i stedet blevet til en række blommetomater, cocktailtomater og cherrytomater. Tomat arterne er i år Flavorino, Dasher, Parvula, Symphony, Farvorita, Sungold og en Black Cherry. Det skulle gerne sikre nogle gode salater i løbet af sommeren, samt massevis af guf til ungerne, der kan rende og plukke dem selv.

Krydderurter i drivhuset

Som altid har jeg også massevis af krydderurter i drivhuset. Krydderurter vokser altid helt suverænt der, og nogle få planter kan sikre os dejligt friske urter hele sæsonen. Så der er blevet sat krydderurter i drivhuset, samt tilføjet et par ekstra til whiskeytønden på terrassen. Enkelte urter overlever ikke vinteren udenfor.

I drivhuset er der som sædvanligt plantet persille, oregano, basilikum, rosmarin og timian.

Dertil kommer en enkelt chiliplante (Tapas), som ligger lige under middel i stærkhed.

Tilbage er bare at få skruet op for sol og varme, så vi kan få gang i de mange planter.

Agurkesalat som vor mor laver den

Der er fuld gang i drivhuset, og agurker og krydderurter vrimler frem. I de perioder hvor agurkerne giver rigtigt godt, kan du overveje at sylte agurkerne, eller lave en gang hjemmelavet agurkesalat til kyllingestegen.

Det er nemt, og er en god måde at få brugt overskudsagurkerne, så de ikke går til spilde. Endvidere kan de syltede agurker holde sig længe, så du kan sagtens sylte dem nu, selvom de først skal bruges til jul.

Herunder kommer to simple opskrifter på agurkesalat på råsyltede agurker. 

Agurkesalat

Ingredienser:
1/2 l eddike
600 g sukker
Et skvæt atamon
Agurker

Vej sukker af og kom det op i en stor skål. Herefter tilsættes eddiken. Blandingen røres rundt og sukkeret vil blive opløst i eddiken. Du kan allerede her smage til om blandingen har den ønskede surhed/sødme, som du kan lide. Bland så et skvæt atamon i. 
Til sidst skæres agurkerne i skiver og puttes op i skålen. Rør rundt i blandingen med jævne mellemrum, og put den evt. på glas, afhængigt af hvor meget der er.

Råsyltede agurker

Ingredienser:
1 kg agurker
75 g salt
1/2 l eddike
600 g sukker
Atamon

Råsyltede agurker laves langt hen ad vejen på samme måde som agurkesalaten herover. I eddike og sukkerblandingen puttes desuden salt. Agurkerne skæres i skiver, eller stykker (som eks. asier).

Glassene som du vil have de råsyltede agurker i, renser du med kogende vand og atamon. Skold først glassene med kogende vand, og når de er kølet lidt af, putter du et godt skvæt atamon i hvert glas, sætter låg på og lader dem stå lidt. Herefter vender jeg glassene et par gange, så der også kommer vand og atamon i lågene. Tøm herefter glassene, og når de er kølet lidt ned, kan du putte dine agurker og væde op i glassene.

Det smager super godt, og slår købt agurkesalat og syltede agurker med mange længder.

Agurkesalat - eddike, sukker, atamon og agurker

 

Kender du en god opskrift med agurker, så del den endeligt i kommentarfeltet herunder.

Så er der sat tomater og agurker

Lørdag d. 12. maj blev dagen hvor jeg fik starten drivhussæsonen 2012 op for alvor. Jeg havde nogle uger forinden gjort mit drivhus forårsklart, så selve udplantningen gik rimeligt hurtigt.

Som jeg plejer bruger jeg kapillærkasser, og havde indkøbt en stak plantesække fra Pindstrup.

Sidste sæson eksperimenterede jeg lidt med placeringen af tomater og agurker, uden det store held, og i år er jeg derfor vendt tilbage til mit normale udgangspunkt. Tomater i den nordlige side af drivhuset, og agurker i den side der vender mod syd.

Jeg har i år købt blommetomater, cherrytomater og alm. tomater. Ikke noget stort og ikke noget eksperimenterende. Men med en ny baby der lander indenfor en overskuelig fremtid, regner jeg ikke med at 2012 bliver det år, jeg får tilbragt mest tid i mit drivhus. Desværre. Så det bliver så let og overskueligt et udvalg som muligt i år.
🙂

Agurkerne blev en 3/4 fordeling af skoleagurker og alm. agurker. Min datter elsker skoleagurker, og de er perfekte til madpakker og frugtdage i børnehaven. Så selvfølgelig skulle vi have flest af dem igen i år.

Som rosinen i pølseenden har jeg plantet rosmarin og persille, og inden længe kommer der basilikum og oregano til. Det er skønt med masser af krydderurter i drivhuset, og dem nyder vi godt af hele sommeren igennem.

Agurkeplanter i drivhuset
 

Tomatplanter i drivhuset
 

Tomater i plantesæk i drivhuset
 

Krydderurter i drivhuset

Hvorfor bliver agurkerne gule og visner? Få flotte agurker i drivhuset

Vissen agurk på agurkeplanteDyrker du agurker i dit drivhus, har du formentligt også oplevet at nogle af de små agurker bliver gule og til sidst visner. Du får her et par råd til hvordan du undgå alt for mange visne agurker.

Fænomenet med at de små nye agurker bliver gule og visner, er på ingen måde et særsyn. Jeg tror de fleste der dyrker agurker i et hobbydrivhus, har prøvet dette. Inklusive mig selv.

Der findes heldigvis nogle gode råd til at undgå at mange af de små agurker visner, og du dermed får større udbytte af dine agurkeplanter i drivhuset.

Giv agurkerne den rette mængde vand

Det første du bør gøre er at se på hvor meget vand agurkerne har til rådighed. Det kan være at der er for lidt vand, så agurkeplanten ikke har nok kraft til de mange små agurker.

Vander du rigeligt eller bruger kapilærkasser, hvor agurkeplanterne hele tiden har adgang til vand, kan det også være at der er for meget vand. Så kan problemet være at agurkeplanten ikke kan nå at optage alt det vand den faktisk skal bruge. Her vil planten så bruge krudtet på de agurker som har de bedste betingelser, og sørge for vand til disse – hvilket så samtidigt ikke giver noget til de mindste.

Sørg desuden for at roden på agurkeplanten ikke står i vand helt op til rodhalsen. Hvis du ikke bruger kapilærkasser, skal du vande et stykke væk fra rodhalsen. Bliver denne fugtig, kan du risikere at der går svamp i roden, som også går ud over antallet af agurker på planten.

Hold en jævn temperatur i drivhuset

Temperaturen i et hobbydrivhus kan svinge meget fra dag til dag, og det kan give agurkerne ”varmechok”. Ved at lufte ud, fx med automatiske vinduesåbnere, åbning af dør mv., kan du forsøge at undgå de store temperatursving, og holde en nogenlunde jævn temperatur.

Ved en jævn temperatur vil agurkeplanterne skulle bruge den samme optagelsesmængde af vand, og vil derfor bedre kunne føde de små agurker på planten.

Tynd ud i agurkerne og fjern blade

Selvom du gerne vil have flest mulige agurker, kan det nogen gange godt være bedst at fjerne nogle af de ofte mange små agurker, så du dermed får lidt færre, men større og bedre agurker. Ved at nippe nogle af de mindste af, behøver planten ikke længere bruge energi på disse.

Du kan også begrænse din plantes vækst ved at fjerne sideskud, eller skære dem af i en vis længde. Har planten de rette betingelser vil den vokse kraftigt og bruge masser af energi på blad og stængler.
Jeg lader selv typisk mine agurkeplanter sætte 2-3 lange sideskud, og holder resten af nede, så planten kan koncentrere sig om disse.