Mos i græsplænen – sådan får du bugt med mosset

Kæmper du også med mos i din græsplæne, så frygt ikke. Der er flere måder du kan bekæmpe og få bugt med mos i græsplænen på.

Mos i græsplænen er en af havejernes store fjender. Får mosset først lov til at tage overhånd, kan det skæmme plænens udseende. Det er dejligt blødt ja, men det er nu pænere med flot grønt græs.

Der findes heldigvis flere måder til at bekæmpe mos i plænen.

Hjælp græsset i kampen mod mosset

Når du vil bekæmpe mosset i din græsplæne, er det vigtige at du giver græsset de bedste betingelser i kampen mod mosset.

Græs har brug for sol og luft, og vil du have en flot græsplæne skal plænen helst ikke være i skygge i størsteparten af dagen. Mosset elsker til gengæld den fugtige skygge, og en skyggefuld græsplæne er næsten garanti for mos.

Har du derfor overflødige buske og træer, som giver unødig skygge, kan du overveje at fjerne dem, så græsset får mere sol og lys i løbet af dagen.

Græsset har også brug for luft, for at kunne gro optimalt. Du skal derfor sørge for at rødderne får bedre ventilation. Det kan du gøre ved at lave huller i græsplænen med en greb. Stik greben ned i jorden og vrik den lidt frem og tilbage, og så fremdeles. Men det er et tidskrævende arbejde, med en stor græsplæne. Et alternativ til den manuelle måde er at bruge en vertikalskærer. Den er designet til formålet, og vil laver ridser og fuger i plæne og jord, når du kører maskinen hen over din plæne.

Lader du græsset gro så græsplænen bliver lidt langhåret, vil græsset bedre kunne kæmpe mod mosset. I efteråret når græssæsonen slutter, vokser mosset stadig lidt videre. Sørg derfor for at græsset er lidt langt til sidst, så det hjælper dig i kampen mos mosset.

I det hele taget har græsset kun godt af at være lidt langt, så med mindre du skal spille golf i baghaven, så lad det gro lidt længere end ellers.

Giv din græsplæne næring

Græsplænen har godt af at få næring tilført, så giv gerne plænen gødning i starten af vækstsæsonen, typisk primo april.

Ind imellem har græsset også godt af at få en gang kalk. Den tilførte næring får græsset til at gro bedre, og det står dermed bedre rustet i kampen mod mos.

Fjern mosset

Jo mindre mos, jo bedre gro græsset, så du bør fjerne noget af mosset fra planen, så græsset kan gro ordentligt. Du kan vælge at fjerne mosset pr. håndkraft ved at bruge en rive eller en speciel mosrive.

Du kan også bruge en mosfjerner eller plænelufter, som er en maskine du kører hen over græsset, og rykker mosset op via små metalstænger.

Den mest effektive er nok en vertikalskærer, som virkeligt tager fat. Den går hårdt til værks, og rykker mosset op. Den er dog også effektiv på græsset, hvorfor plænen kan se lidt medtaget ud bagefter. Men i løbet af lidt tid ser den dog hurtigt fin ud igen, nu med meget bedre chancer for at slippe af med mosset.

Jeg hælder selv mest til brugen af vertikalskærer og plænelufter. De er effektive, og du kan købe eller leje en kombimaskine for forholdsvist få penge.

2 meninger om “Mos i græsplænen – sådan får du bugt med mosset”

  1. Jeg undre mig over at der ikke bliver nævnt nogen steder overhovedet at man kan tromle sin plæne lige så ofte som man klipper den. Mos kan ikke tåle at blive trådt på, samtidig er det en rigtig god ide at lade græsset ligge en gang imellem, hvis man normalt bruger opsamler. Mosset kan heller ikke lide det sure i græsset og det giver god næring til selve plænen. Jeg selv tromler plænen, og ja det er et hårdt arbejde, men på den baggrund har jeg heller ikke haft mos i min plæne over flere år.

  2. Hej Kim
    Jeg har ikke selv erfaring med at tromle min græsplæne mod mos, men det lyder da som om det skal afprøves.
    🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *