Dværgvagtler i drivhuset – undgå skadedyr med kinesiske dværg vagtler

En fin måde at bekæmpe skadedyr og myrer i drivhuset er ved at holde dværgvagtler i drivhuset. De er både hyggelige at se på og effektive til at tage det kravl der måtte findes i drivhuset.

Vagtler i drivhuset. Og så endda kinesiske vagtler! Første gang jeg hørte dette, troede jeg godt nok at det var en joke. Men nej, og det viste sig endda at det er mere udbredt med vagtler i drivhuset, end man umiddelbart skulle tro.

Der er flere gode grunde til at overveje at holde kinesiske dværgvagtler i dit drivhus. Den åbenlyse grund er at bruge dem som nyttedyr. De kinesiske dværgvagtler er rigtigt effektive til at holde uønsket kryb væk, og tager de små insekter der måtte komme ind i drivhuset.

Vagtlerne kan også tage lidt af det grønne ukrudt og uønskede planter i drivhuset.

Derudover er kinesiske dværgvagtler hyggelige at have gående, og ikke mindst børn, vil finde dem sjove at holde øje med. Det kan blive en hel sport at passe og håndtere de små fugle, og se om man kan få vagtel-kyllinger ud af anstrengelserne.


Sikring af drivhuset

Hvis du vil holde vagtler i drivhuset, skal du huske at sikre drivhuset godt, så fuglene ikke stikker af. Er de først ude, kommer de ikke hjem af sig selv igen. Det er derfor vigtigt at sætte eksempelvis voliere-net for vinduer og døre, så vagtlerne ikke kan stikke af. Maskestørrelsen i nettet skal ikke være for stort, da det jo er nogle små fugle, vi har med at gøre.

En anden vigtig del i sikringen af drivhuset, er at rovdyr ikke skal kunne komme ind i drivhuset. Her tænker jeg på specielt katte og ræve. Er der voliere-net i metal for døren, bør dette kunne holde dem ude. Men er der ræve i området, kan det måske være nødvendigt at grave net ned i jorden rundt om drivhuset også.

Fodring af kinesiske dværgvagtler

Vagtlerne kan ikke leve af insekter og andet kravl alene, så du skal sørge for andet foder også. Giv dem forskellige frøsorter og foderblandinger. Der kan bl.a. købes foderblandinger specielt til vagtler. Giv dem også levende mad i form af eksempelvis melorme.


Pasning af kinesiske dværgvagtler i drivhus

For at de små vagtler skal have det så godt som muligt, bør du indrette drivhuset en smule efter deres tilstedeværelse. Sørg for at der er mulighed for at de har nogle skjulesteder, hvor de kan gemme sig, finde skygge osv. Det kunne være bunddække, en redekasse eller lignende. Der skal også være adgang til forskellige slags redemateriale. Det kunne være halm eller hø.

Giv også gerne de små kinesiske dværgvagtler et lille område med sand, hvor de kan sandbade. Og hav desuden lidt småsten/grus eller knuste muslingeskaller liggende, som fuglene kan spise og bruge i deres fordøjelse.

Vigtigt er det også at dværgvagtlerne har adgang til vand. Stil et lille fuglebad eller fad ind, som de kan drikke vand fra. Har du kyllinger skal du passe på at vandfadet ikke er alt for dybt, da de meget små unger så vil kunne drukne i vandet.

Overvintring

Jeg har hørt flere forskellige meninger om kinesiske dværgvagtler kan overvintre i drivhuset. Flere siger at de godt kan, mens andre siger at de ikke kan tåle frost. Jeg selv ville ikke turde tage chancen, og lade dem overvintre i et uopvarmet drivhus, med de kolde vintre vi har haft de sidste par år. Sørg derfor for at opvarme drivhuset med varmelamper, isolering eller andet, så drivhuset er frostfrit. Giv dem et godt tykt lag strøelse og bunddække, så de ikke får kolde fødder.

Alternativt kan man tage fuglene ind vinteren over, og have dem stående i et bur i en garage, skur eller lignende, hvor det er frostfrit.


Ynglende vagtler

Holder du kinesiske dværgvagtler, kan det godt være at du får vagtel-unger en dag. Et par, eller en han og flere høner, vil med de rette forhold ofte give æg, og du kan være heldig at det munder ud i små kyllinger. Det er jo altid en oplevelse i sig selv, men du skal være opmærksom på at de små vagtelkyllinger hurtigt kan stikke af. Du skal derfor sikre dit bur lidt yderligere, evt. med en fast kant på 15-20 cm nederst ved døre osv, hvis ikke du har en tilpas lille maskestørrelse på dit bur/net.

De kinesiske dværgvagtler kan godt finde på at lægge æg flere steder i drivhuset, og vil nogen gange flytte lidt rundt på æggene, for at finde det bedste sted til rugningen. Vagtlerne ruger på æggene 16-17 dage.

Får du kyllinger, kan du give dem noget startfoder-granulat tilsat lidt æggefoder og valmue. Du kan typisk købe en sådan blanding der hvor du køber fuglefoder.

Køb kinesiske dværgvagtler

Du kan købe kinesiske dværgvagtler flere steder. Du kan tage fat på et vagtel-opdræt, eller forhøre dig hos en dyrehandel. Ofte vil du også kunne se annoncer for salg af dværgvagtler i Den Blå Avis.
Se f.eks.: Egtved Vagtelopdræt

5 meninger om “Dværgvagtler i drivhuset – undgå skadedyr med kinesiske dværg vagtler”

 1. vi hade for forste gang vagtler i vores voliere sidste år vi viste ingen ting om den slags bette hons men de blev jo tamme lige som vores andre fugle så en dejlig sommer aften Hanne og vores retriver ( zitta på godt et år ) gik i volieren og hyggede med at fodre og vande hunden er altid med inde hos fuglene nå men pludslig råbte Hanne glad kom her Per mærgligt nok viste jeg hvad der var sket uden at vide det men der kom den stolte bette hone med 8 meget bette kylinger efter sig det var en stor oplevelse efter det vil vi nok altid have vagtler så jeg fik blod på tanden med at eksperemitere jeg hade nogle rosellaer og nymfeparekitter der mistede deres æg så jeg lå vagtelæg under dem det virkede sku da de var klækket sat jeg dem ned til vagtlerne i bunden og de tog dem til sig som deres egne så man skal ikke være bange for at prove noget nyt lige meget hvor dumt det lyder.mvh Hanne og Per fra 9600 Aars

 2. Hej Per

  Det er en god historie. Det er en dejlig oplevelse når det lykkedes at få vagtlerne til at få kyllinger.

 3. Hej Gorm. Jeg har et par kinesiske dværgvagtler i mit drivhus, og indtil nu har det virkelig hjulpet med bekæmpelse af myrerne især!Men ak! Idag har jeg oplevet at myrerne er klogere end mig og vagtlerne! De er kravlet op i en af plantesækkene i en af mine kapillærkasser, og der er myrer og myreæg under posen i hobetal! Er ikke interesseret i at benytte nogle gifte i mit drivhus, så jeg har nu købt en håndstøvsuger at fjerne dem med, da vagtlerne kun render rundt i bunden af huset! At myrerne er myreflittige kan hermed kun bekræftes!
  Med venlig hilsen
  Helle

 4. Hej Helle
  Det lyder som om du er hårdt ramt af myrer. Jeg har ikke selv prøvet det på den måde. Kunne det være muligt at lave en lille trappe-anordning eller rampe, så dværgvagtlerne får adgang til plantesækkene?

 5. Vi har haft vagtler i 15 år. De bor i drivhuset året rundt. De får en masse hø at gemme sig i om vinteren, men ellers intet. De formere sig i hobetal, nu det er blevet forår. William

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *